И ПОСЛЕ ТИТА – ТИТО

Ко ће Алекси Бечићу наводити дивље свиње?

6665

Јавна је тајна да Алекса Бечић и његови сарадници условљавају новинаре, приликом припреме интервјуа, тражећи да их не питају „неке ствари“, па се сјетих како су Титу наводили дивље свиње да би их лакше упуцао. Само још не знам ко ће бити Алексин – Дарко Шуковић?

Пише: Даница Кораћ

Данас сам код Фејсбук пријатеља прочитала објаву следеће садржине: ,,Теша Тешановић је у својој каријери први пут наишао на условљавање од стране госта. Наиме, господин Алекса Бечић условио је господина Тешановића да ће дати интервју само под следећим условима: да му не поставља питања везано за нацију, језик и Цркву. Такође, господин Бечић се жалио да је водитељка која га је интервјуисала на РТС-у била врло некултурна, тј. неваспитана.“

Нијесам била изненађена првим дијелом ове објаве јер се и мени десила слична ситуација са једним младим Демократом. Културно сам му понудила да направимо интервју без икаквих злих намјера. Пристао је али под одређеним условима: шта могу да га питам, а шта не. Потрудила сам се да из области које ми је навео као дозвољене, смислим што интересантнија питања. Међутим, одговоре нијесам добила. Претпостављам да питања нијесу одговарала младом Демократи.

Ове ситуације су ме довеле до тогa да се запитам да ли демократија важи и за новинаре. Ако је господин Бечић стварно изјавио да је новинарка РТС-а, због питања која смо сви могли да чујемо, била некултурна, онда смо сви у проблему: и новинари и грађани и Алекса. А богами и демократија!

Ризикујем да ме замрзе Демократе широм Црне Горе (јер они, изгледа, сви исто раде и размишљају) али морам да питам: Зар није апсурдно да лидер партије која се зове ДЕМОКРАТСКА Црна Гора не дозвољава новинарима да остваре основно право свог посла; да питају оно што желе, а да се због тога не квалификују као неваспитани?

Колико сам могла да схватим, Демократе се боре против свега што представља данашња власт у Црној Гори. Зар ова иста власт није 30 година под својом шапом држала већину новинара и медија који су пласирали грађанима оно што одговара тој истој власти? Да ли и Демократе покушавају да држе под контролом медије; док су опозиција нарученим интервјуима, а кад постану власт – нарученим новинарима?

Није ни чудо што велики број грађана Алексу Бечића зове ,,мали Мило“ јер у његовом понашању видимо многе елементе понашања великог Мила. Мило Ђукановић годинама даје интервјуе само својим новинарима; Дарку Шуковићу, неријетко Соњи Дробац, а некад Андрији Николићу (који је симбол црногорског новинарства у негативном смислу). Никад нисам видјела Ђукановића код новинара који у њега није гледао као у Бога. Никад нисам чула провокативно питање упућено Ђукановићу, већ су све то били унапријед договорени интервјуи.

Као уредник једног медија забринута сам како ће изгледати будућа сарадња новинара са Демократама – неспорно важном политичком фактору на црногорској сцени, а као грађанин сам забринута да се у Црној Гори опет ствара култ личности. Тито, Мило, па Алекса?

О Титовим интервјуима не знам много, али је познато каква је ,,демократија“ тадa владала. Титу су, чак, кад је одлазио у лов, наводили и намамљивали дивље свиње на једно мјесто, а он би из максимално обезбијеђене засједе пуцао на њих. Тако би и Алекса да наводи питања новинара. Само је мистерија у ком грму лежи мали Дарко Шуковић који ће наводити дивље свиње Алекси Бечићу.