студија др Дејвид Баса, професора психологије на Универзитету у Тексасу

Какве стражњице воле мушкарци?

2119

Груди или гуза? Иако се мушкарци никад неће сложити око „правог“ одговора, чињеница је да гуза доживљава своје златне тренутке последњих година.

Мушка опсесија гузом није ништа ново. Исконска је, чак. Ево шта на ту тему каже др Дејвид Бас, професор психологије на Универзитету у Тексасу, у Остину.

,,Мушкарце женска гуза привлачи из истог разлога из којег не могу да скерну поглед кад им се укаже лијеп деколте, или прође цица вретенасте грађе, тако да струк могу шакама да јој обухвате: пробуди им се нагон за ширењем сопственог генетског материјала, укратко речено!.

Све те особине, изражена гуза, узак струк и бујне груди одвајкада су симболизовале плодност, па се, кад таква љепотица прође, и данас упале лампице „праисторијског ловца“. Древна логика иде овако, објашњава др Бас:

,,Ако је гуза мало већа, значи да је жена довољно здрава и довољно ухрањена да затрудни. Ако је уз то и затегнута, обла и чврста, жена је млада, дакле у најбољим годинама да ту трудноћу изнесе до краја и роди здраво потомство“.

Ипак, није ствар толико у величини (никад није, зар не), већ у облику.

Током истраживања, научници су од 200 мушкараца тражили да погледају фотографије жена са гузама различитих величина и различите „закривљености“, Испоставило се да мушкарце највише привлачи гуза која је „младалачки“ подигнута, дакле, тако да са кичмом прави угао од око 45 степени, без обзира на величину.

„Утврдили смо да се мушкарцима допадају жене које имају специфичан угао ‘закривљености’ кичме у односу на стражњицу, а не жене које имају ‘већу’ или ‘мању’ задњицу“, рекао је коаутор студије др Ерик Расел.

И за то, наравно постоји објашњење, жене које имају такав тип грађе, лакше подносе трудноћу, а лакше се и порађају… Ето, све се своди мање-више на размножавање, иако нисмо тога увек свесни…

А ту је, наравно, и фактор забрањеног воћа. „То је табу. Није нам довољено да залазимо тамо. А кад је о сексу реч, има нечега анималног и прљавог, условно речено, у прилазу отпозади“, каже др Бас.

Извор: mondo.rs