ОБЈЕКТИВ

Како се на Цетињу обиљежавао Видовдан!

3575

Погледајте како се на Цетињу, 1914. године, обиљежавао Видовдан – помен палим косовским витезовима. Уосталом, ништа чудно, у Црној Гори је настао Косовски мит и у њој је вјековима чуван као највећа светиња, о чему најљепше говори овај цитат из есеја Ива Андрића:

„Љуба Ненадовић, иако и сам Србин, био је изненађен кад је видео у Црној Гори живу снагу косовске традиције, која је у тим брдима и после столећа била стварност, исто толико блиска и стварна као хлеб и вода… Црна Гора и свет који је избегао у њена брда били су квинтесенција тога косовског мистерија. Све што се у тим брдима рађало, долазило је на свет са рефлексом косовске крви у погледу!

 Ту је дакле почетак и Његошеве драме. Без овога би трагика Његошева живота била тешко разумљива. Његош је прототип косовског борца.  Тврђено је да се реч Косово поред речи Бог најчешће помиње у Горском вијенцу. Али, нису само мисао и поезија предели за косовску традицију. Она је за Његоша живот сам.“

Његош, дакле, говори о Косову као о живом и пресудном фактору колективне и личне судбине. И не само Његош, него и сви други црногорски владари, прије и после њега, лише ових данашњих који су признали творевину Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја и других албанских терориста.