најновије истраживање

Како се купује вријеме?

929

Да ли понекад (или стално?) имате осјећај да у једном дану нема довољно сати како бисте обавили све оно што бисте жељели или што сте планирали? За већину предузетника и власника малих бизниса оно је обично ресурс ког никада нема довољно.

И тако се неријетко деси да вас, након више него напорног и стресног радног дана, дочека гомила обавеза коју морате да обавите? А пошто за то немате енергије или времена, одлажете их и тиме краткорочно растеретите свој распоред, али дугорочно само увећавате стрес и количину обавеза.

Добра вијест је да данас на многе начине можемо да купимо вријеме. На примјер, куповина преко интернета није била никад лакша ни једноставнија. Исто тако, за многе ствари можемо да унајмимо људе – од оних које се тичу послова у нашем дому, па до оних који ће умјесто нас обављати одређене послове на нашем радном мјесту. Такве услуге имају своју цијену, али једно истраживање које је недавно објављено у часопису „Proceedings of the National Academy of Sciences”, открило је да је спремност да ту цијену платимо за нас добра ствар.

Резултати ове студије показали су да људи који су спремни да троше новац на штедњу свог времена имају мањи доживљај стреса када размишљају о томе колико времена имају. Као последица тога, они су срећнији.

Уколико сте заузети око онога што је ваш посао и, самим тим, окосница вашег пословања – као што су кодирање, смишљање кампање, обезбјеђивање инвестиција – онда вам се мали задаци као обављање куповине или чишћење могу чинити као губљење ионако врло ограниченог ресурса – времена. Добра вијест је да делегирање оваквих послова другима не само да нам купује то драгоцено вријеме, већ нас чини и срећнијима.

Коауторка ове студије и професорка психологије на Универзитету Британске Колумбије Елизабет Дан каже да нас новац, ако га паметно трошимо, ипак може усрећити.

У овој студији, истраживачи су спровели низ испитивања са више од 6.000 људи из САД, Данске, Канаде и Холандије, како би добили одговор на питање како потрошачке навике утичу на то како се људи осјећају. Показало се да они који троше новац на ствари као што су поручивање хране, такси или унајмљивање помоћи у домаћинству доводи до већег осећања задовољства животом, за разлику од оних који новац троше на друге ствари.

Предузетници врло добро знају да је вријеме као ресурс изузетно драгоцјено. Али, то је и новац. Оно што ово је ово истраживање показало је и то да не постоје разлике између сиромашнијих и имућнијих у односу на срећу као последицу „куповине” времена. Елизабет Дан о томе каже: „Ако је пред вама неки задатак који вас, кад помислите на њега, испуни ужасом, онда је вјероватно добро размотрити да ли можете себи да приуштите да купите свој излаз из њега.”

Да ли то онда значи да новац стварно може купити срећу? Ипак, одговор је: не. Куповина нове одјеће, геџета или других ствари не чини људе срећнијима, већ то важи искључиво за куповину времена. Како би се ова хипотеза испитала, истраживачи су спровели други експеримент, у ком су испитаницима нудили 40 долара два викенда заредом и рекли им да троше тај новац на материјалне ствари или у сврхе штедње времена.

Испитаници су крајем сваког дана биљежили своја расположења, и показало се да су они који су трошли новац да би уштедјели вријеме извјештавали о мање стреса у вези са временом, као и повећано благостање. Куповина материјалних ствари није имала овај ефекат.

Ово истраживање на сликовит начин илуструје оно што зна већина предузетника, а то је – не можете све сами. Како у фирми, тако и код куће, и зато – ако немате слободног времена, купите га, јер то може бити веома паметна инвестиција. Посебно ако је уложите у нешто што волите или у квалитетно вријеме проведено са другима.

Извор: Моја фирма