посланици показали значајно висок степен разумијевања за потребе ЛГБТ особа

КАКО ПАРТИЈА НАРЕДИ: Двије трећине посланика би подржало истополни брак!

307

Скоро двије трећине црногорских посланика би гласало за закон који омогућава ЛГБТ особама регистровање истополног партнерства са обимом права сличним онима који проистичу из брака, саопштено је данас на конференцији LGBTIQ Асоцијације Квир Монтенегро.

На конференцији за новинаре је представљено “Истраживање о ставовима кандидата за посланичке функције о питањима од значаја за ЛГБТ особе”, које је спровео Центар за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) за потребе пројекта “Моја права су и твоја права”, а који спроводе Квир Монтенегро и Јувентас.

Предсједник Управног одбора Квир Монтенегра, Данијел Калезић је, представљајући истраживање од октобра прошле до маја ове године, казао је да су црногорски кандидати за посланике, за разлику од грађана, показали значајно висок степен разумијевања за потребе ЛГБТ особа.

“На узорку од 29 испитаника који су посланици у парламенту, њих 65 одсто би гласало за закон који омогућава ЛГБТ особама регистровање истополног партнерства са неким обимом права сличним оним који проистичу из брака”, истакао је Калезић у ПР Центру.

Према његовим ријечима, 83 одсто посланика би гласало за остваривање права ЛГБТ особа на брак, док би, како је навео, њих 21 одсто тако гласало само ако би од њих то партија тражила.

Калезић је истакао да драматична промјена у ставовима кандидата за посланике наступа када је у питању усвајање дјеце од стране ЛГБТ особа.

“Свега 20 одсто испитаника подржава могућност да ЛГБТ особе, по основу заједничког живота са својим партнерима или партнеркама, усвајају дјецу, док се половина њих противи овој идеји”, прецизирао је Калезић.

Он је додао да би 68 одсто посланика подржало поворку поноса, док је њих 24 одсто против.

“17,9 одсто кандидата за посланике је спремно да узме учешће у Поворци поноса, док више од половине испитаника није спремно на тај корак”, казао је Калезић.

Предсједник Управног одбора ЦеМИ-ја, Златко Вујовић, казао је да је важно направити разлику између кандидата за посланике и посланика.

“У истраживању је учествовало 106 испитаника од чега је њих 29 изабрано на парламентарним изборима у октобру тако да смо сузили циљну групу испитаника”, истакао је Вујовић.

Он је додао да је похвално што су све изборне листе, које су обезбиједиле парламентарни статус, осим Демократа, учествовале у истраживању.

“Демократе нијесу дозволиле својим посланицима да учествују у овом истраживању, али компаративна студија и даље траје па се надам да ће колеге из Демократа ипак одлучити да учествују”, казао је Вујовић.