сједиште племена Васојевића

Како је настала Андријевица

11456

Ово мјесто назваше Андријевица по Мирославовом сину Андрији Немањићу, који сагради манастир на Доброј Ријеци (Злоречици), на Грацу, гдје је једно вријеме и столовао, а послије њега ово је стални град војводе Васојевић Стева, који је са Граца кренуо са својим челницима, Васојевићима низ Лим према Сјеници, а потом према Новом Пазару, долином Ибра на Косово 1389. године. 

Велики кнез Мирослав, брат Немањин владао је Хумом, а овај је простор (Комска жупа) предао на управљање сину Андрији, почетком 13. вијека. На Грацу је Андрија подигао манастир, прелијепу цркву чија се љепота огледала у водама Злоречице. Запис казује: ,,Подиже манастир Андрија, син Мирославов Немањић и довољно ученика сабра“.

Манастир је у то доба био жариште културних збивања као и град Градац. Писане су књиге, радиле школе. Дао је велики број писмених људи, калуђера, војсковођа, бранитеља слободе тога доба. Посједовао је библиотеку, рукописне књиге, Према записима о манастиру ту су биле и три књиге руске редакције. Било је доста књига писаних на кожи, поготову велика јеванђеља.

О судбини тих књига и јеванђеља не зна се ништа. По свој прилици, страдале су у огњу када су манастир спалили Турци и разорили град Градац заједно са Соколовином. Много тога је однешено. Једно је знано: о књигама су се бринули смјерни монаси и ктитор манастира Андрија Немањић.

У овом манастиру налазиле су се књиге из Пећке патријаршије, Високих Дечана, Ђурђевих Ступова, Шудикове, Морачког манастира… Добра Ријека, у то доба, била је преписивачка школа заједно са манастиром на Чечеву. Манастир на Злоречици био је од великог значаја за овај крај. Није он био само културно и духовно сједиште народа овог краја него и простор за стварање економских добара и живота на овим просторима Комова.

Послије смрти Андријине мјесто гдје је био манастор и град Градац, назваше по Андрији Мирославовом – Андријевица. О томе казује и предање, да је име Андријевица настало одмах после смрти оснивача манастира и града. Насеље се помјерало низводно од Злоречице према Лиму и Краљштици. Андријевица убрзо постаје центар на горњем току Лима. Андријевица постаје главно сједиште племена Васојевића.

(Ратко Делетић, ,,На злоречици Андријин град“)