студија ирвина јалома

Како излијечити тугу за вољеном особом?

432

У студији коју сам спровео, дошао сам до закључка да мушкарци, после смрти супруге, много брже налазе новог партнера него што је то случај са женама

Књиге Ирвина Јалома откривају као врсног психијатра и аутора који експериментише техникама писања. Свој утицај на обликовање хуманистичког и егзистенцијалног приступа људској патњи и менталним поремећајима ширио је интензивном психијатријском праксом, стручним радовима као и књижевним дјелима у којима су заступљене терапеутске идеје антике, хеленизма и модерне филозофије.

У причи „Седам важних лекција о тузи“ Јалом пише о својој дугогодишњој пацијенткињи Ајрин која није могла да се избори с тугом због смрти супруга.

„Рекао бих да је то најбоља поучна прича коју сам написао. Та жена је остала без мужа. Носила је у себи много беса. Била је млада. Њен муж је био одличног здравља све док није оболео од рака. Ајрин није била задовољна својим животом, није била задовољна собом, али од ње сам много научио о терапији. Носила је у себи велики бес. Чак је била љута на мене што сам жив и што ми је супруга жива, што се мој живот без проблема наставља и што ми се ништа лоше не дешава. Све ми је то рекла и, признајем, није ми било лако, али нисам одустајао. После дужег периода, испоставило се да је то био врло успешан терапијски процес“, рекао је Јалом.

О томе да ли је могуће излечити тугу за вољеном особом, каже:

„Нема лаког лека за то. Уверио сам се у то разговарајући с људима који су изгубили супружнике. Тај процес траје бар две године. Прва година многима баш тешко пада. Посебно су болни неки важни датуми, попут рођендана преминулог, или првог Божића без вољене особе. Друге године им то већ лакше падне. Осим тога, женама то много теже пада него мушкарцима. У студији коју сам спровео, дошао сам до закључка да мушкарци, после смрти супруге, много брже налазе новог партнера него што је то случај са женама. Да, али они у том случају не одболују до краја. Не залече ране пре него што се упусте у нову везу“, каже он.

Ајрин му је пребацивала на мирном, ушушканом животу, на вашој „кућици у цвећу“ са вашом срећном породицом…

„С њом сам стварно морао да се борим. Једном сам јој рекао да морам да одложим сеансу јер ми је преминуо зет. Спремао сам се да пођем, имао сам лет за Вашингтон. Страшно се наљутила на мене и рекла: „Ако ја могу да дођем да се видим с тобом одмах после мужевљеве смрти, можеш ваљда и ти да се видиш са мном…“ Темпераментна жена, и даље повремено долази на сеансе“, открио је у интервјуу за Недељник.