Скидање прашине

13. јул 1817. – најсрамнија страница српске историје!

7072
Застава вожда Карађорђа

Пише: Љубиша Морачанин

Пред зору, 13 јула 1817 године, Никола Новаковић је убио Карађорђа и јатаганом му одрубио главу. Одликовање, сабљу, пиштоље, одјећу и остале ствари које је код њега нашао, ставио је у окрвављену зобницу и предао Вујици Вулићевићу. Вујица је све то послао кнезу Милошу.

Четири дана касније, Вождова глава је послата у Цариград, на поклон султану.

Од Карађорђевих ствари које су му донијете, Милош је задржао сабљу. На њој je био натпис: „Заштитнику вјере и отаџбине“. Милош је сабљу послао у Беч јувелиру Бидерману да изради нови балчак. Сјечиво је цизелирано а сабља опточена додатним златом (1 килограм) и брилијантима.

Нови натпис је на сабљи исписан рубинима и тиркизима. Гласио је: „Своме кнезу Милошу Обреновићу, благодарна Србија“. За то је плаћено 4132 дуката.

Глава вожда послата је у Београд, а са ње je један београдски касапин скинуо кожу. Та образина, напуњена сламом послата је у Истанбул, султану Махмуду Другом.

Лобања, сахрањена у близини Саборне цркве, спојена је са тијелом покопаним испод једног бреста, на мјесту погибије, тек на инсистирање књегиње Љубице. Заједно су сахрањени у цркви у Тополи. Вујица је, због гриже савјести, 1818. подигао цркву Покајницу код Велике Плане.

Поруку  Вујици да вожд мора бити ликвидиран по заповијести кнеза Милоша и београдског везира, однијела су три коњаника – писар Анта Протић, Тома Вучић Перишић и Павле Сретеновић.

Човјек који је прихватио вождову главу, тада млади господарев човјек, Тома Вучић Перишић, после неколико деценија, у вријеме владавине Карађорђевог сина, кнеза Александра, биће предсједник одбора за подизање споменика Карађорђу, што је карактеристично за нашу историју. Споменик, ипак, неће бити подигнут…

Извршилац убиства био је Никола Новаковић, један од Вујичиних момака. У неким руралним дјеловима Србије, потом су све са презименом Новаковић сматрали вождовим убицама. Народ је Карађорђа тајно ожалио. Нису смјели то да раде јавно због Милошевог режима, јер је био доушнички.