познати руски геополитичар у интервјуу за ,,новости"

ИВАШОВ: Вашингтон је Албанцима дао државу, може им дати и војску!

1595

То што Хашим Тачи све чешће поручује да ће они ускоро добити војску, ништа не значи јер о томе не одлучује Приштина. Хоће ли Запад допустити да Косово добије армију зависи од тога може ли се овај трезвенији дио Европе супроставити Американцима. А ја знам да један број европских држава не жели да Косово добије војску. Вашингтон је даривао Албанцима државу тако што је отео територију Србији и може им омогућити и да добију војску, рекао је у интервјуу за ,,Новости“ Леонид Григорјевић Ивашов, најпознатији руски геополитичар и професор на Московском институту међународних односа.

Ивашов је рекао да је западним политичарима касно да се правдају јер су већ направили неправду Србима. ,,Већ сада су Албанци са Косова умијешани у тероризам, трговину дрогом и бијелим робљем. Ако Европа направи грешку и дозволи стварање косовске армије, горко ће се сјећати дана кад су признали независно Косово“, објашњава Ивашов.

На питање зашто је 2003. године одлучено да 650 руских војника написти Косово, Ивашов је рекао: ,,Сматрао сам тада, а мислим и сада да је то била велика грешка. Предлог да се повучемо са КиМ је могао да да незналица или издајица. Не само да се нисмо требали повући, него је Русија на Балкану морала да сачува и полако повећа свој контигент због стратешких циљева.