Август Ландмесер

ИСТОРИЈСКА ФОТОГРАФИЈА: Ко је човјек који није одао почаст Хитлеру?

1619

Погледајте ову историјску фотографију. Наизглед, то је сасвим обичан призор хипнотисане масе која дизањем десне руке у култни нацистички поздрав исказује поштовање Адолфу Хитлеру. Овај призор је снимљен 13. јуна 1936. године у Хамбургу, током поринућа брода “Horst Wessel“. Након извођења њемачке химне, услиједио је такозвани “поздрав Фиреру” у коме, као што се може видјети на слици, дисциплиновано и одушевљено учествују бродоградилишни радници, војници и други њемачки грађани затечени на поринућу брода.

Међутим, један човјек не чини исто што и други. У горњем десном углу фотографије види се како он не одаје почаст Фиреру, нити дијели одушевљење пристуних. Са видном резигнацијом, он руке држи прекрштене јасно показујући како, мада потпуно усамљен у свом ставу, не намјерава указати поштовање тоталитарном режиму. То је очигледно његов лични гест и с обзиром да га изводи у сред масе, вероватно нема егзибиционистички циљ да пошаље јавну политичку поруку. Међутим, фотографија која је начињена са висине трајно биљежи његов револт.

Ко је тај човјек?

Он је Август Ландмесер и био је наизглед обичан тридесетошестогодишњи радник у бродоградилишту Blohm and Voss у Хамбургу. Нажалост, о Ландмесеру данас једва да има више података и заправо, пуних пола вијека није уопште било познато ни његово име, мада је због овог снимка већ увелико сматран херојем широм свијета. Прије 15 година, њемачки часопис “Die Zeit” објавио је фотографију из Хамбурга, а 15. новембра 1996. више новина је позвало читаоце широм Њемачке да се јаве ако имају икакву информацију о човјеку из бродоградилишта.

На позив се јавила Ландмесерова кћерка Ирена која је свог оца препознала на слици и пружила неколико додатних информација о њему. Између осталих и то да је двије године након случаја у Хамбургу, због “непоштовања расе” осуђен по злокобним нирнбершким законима и 1938. послат у концетрациони логор Боргермор. Лендмесер је иначе био члан Националсоцијалдемократске партије (НСДАП), а оптужен је због брака са Ирмом Еклер, за коју су нацисти утврдили да има “јеврејско поријекло”. Наводно је три године касније ослобођен, али о њему се више ништа није сазнало.

Остао је само гест са фотографије, који је један је од изузетно ријетких, готово невиђених примјера херојства појединаца који су у нацистичкој Њемачкој, а касније и у добром дијелу окупиране Европе, исказали критички став према масовним манифестацијама идеологије и култа вође. И одупрли се злу.

Извор: Наука кроз приче