Застрашујуће упозорење њемачког института за геонауку

Истанбулу пријети катаклизма!

288

Научници и Уједињене нације упозоравају да би Истанбул ускоро могао да погоди екстремно јак земљотрес, магнитуде 7,5 или 7,7 степени Рихтерове скале, који може да усмрти између 70.000 и 90.000 људи.

Епицентар тог потреса у Сјеверној анатолијској тектонској зони у Турској могао би да буде одмах до овог мегалополиса, који има 15 милиона становника.

Оно што брине научнике јесте процјена да би упозорење на потрес могло доћи тек неколико секунди прије подрхтавања тла.

Све зависи од тога колико су јако тектонске плоче испреплетане и гдје ће се догодити најснажнији удар.

Истраживање Марка Бонхофа са Њемачког института за геонауку показује да би идући велики потрес могао настати у истанбулском источном Мраморном мору, наводи „Дејли мејл“.

„То је, истовремено, добра и лоша вијест. Добра, јер би у том случају ширење расцјепа ишло даље од града према истоку, а лоша – јер ће упозорење стићи тек неколико секунди прије потреса“, наводи Бонхоф.

УН процјењује да ће потрес магнитуде између 7,5 и 7,7 степени Рихтерове скале, у најгорем случају, убити између 70.000 и 90.000 људи.

Процјењује се да би трошкови штете износили 40 милијарди долара, а без домова ће остати 500.000 до 600.000 људи.

У тој тектонској зони није се догодио јачи потрес од 1766. године, али, према историјским описима, она се шири сваких 250 година.

Последњи земљотрес у Истанбулу био је магнитуде 7 степени Рихтерове скале, а догодио се 1894. године. Тада је погинуло 1.349 особа.

Научници закључују да испод Мраморног мора постоје двије тектонске плоче које се полако помјерају једна уз другу и акумулирају енергију као да су потпуно блокиране.