пјеснички прилог

„Млада Босна“ је била претеча КПЈ!

2160

У Загребу је у октобру 1919. створен „Савез комунистичке омладине Југославије“. По универзитетима су постојали студентски марксистички клубови.

Идеологију и политичку праксу југословенски комунисти су црпјели из омладинских покрета прије 1914, који се називају „Млада Босна“, „Млада Хрватска“ или „Jungslawen“ kako их је звао гувернер Босне и Херцеговине генерал Поћорек.

Програм странке из 1920 године предвиђао је избијање југословенске револуције и стварање совјетске републике Југославије, а облик власти била би „диктатура пролетеријата“.

Први историјски препознатљив коријен југословенскoг комунизма је са собом унио и тумачење социјалне револуције као личног терора. У исто вријеме, са собом су носили и дух југословенског унитаризма.

Иако има теорија да је у Словенији национална комунистичка партија створена 1920, а не како се у већини научних истраживања тврди 1937, у националном питању је југословенски комунизам своја програмска решења посуђивао и адаптирао из раније традиције, прије 1914, из идеологије „Младе Босне“ и „Младе Хрватске“…

(из књиге Милорада Екмеџића „Дуго кретање између клања и орања)