Скидање прашине

‘Џејмс Бонд’ украо дијаманте намијењене Дражи!

2674
Двејн Хадсон (лијево) и Дража Михаиловић (десно)

Двејн Хадсон, по коме је настао лик Џејмса Бонда, као шеф британско-југословенске војне мисије, био je задужен и за  дистрибуцију британских златника и драгог камења убачених падобранима у Југославију. Послато је дуката и драгог камења у вредности данашњих 1,75 милиона фунти. Већину тог блага, Хадсон је закопао испод сељачких колиба код Чачка…

Пише: Мирољуб Мијушковић

Двејн Хадсон, официр британске Тајне обавештајне службе, познат као Бил, током Другог свјетског рата био је задужен за везу са четницима и партизанима у окупираној Краљевини Југославији. Према писању лондонског „Сандеј тајмса“, његов авантурама испуњен живот послужио је Ијану Флемингу, такође бившем агенту тајне службе, за обликовање једног од ликова Џејмса Бонда у популарној литерарној, а потом и филмској саги.

У Југославију је Хадсон стигао током 1935. године из Јужне Африке, гдје се бавио рударством. Оженио се у Београду руском балерином Адом Прокурниковом, али је брак са њом кратко трајао. Без породичних обавеза, Хадсон је у Крупњу варошку свакодневицу разбијао играњем тениса – направио је тениско игралиште, набавио праве рекете и учио пријатеље да играју тенис. Његов рекет се и данас чува у музеју у Крупњу.

Хадсон је из Југославије извучен после априлског слома 1941, али се већ у септембру вратио из Каира подморницом „Тријумф“, и то као шеф прве британско-југословенске војне мисије, у којој су још били официра краљевске војске Захарије Остојић, Мирко Лалатовић и Вељко Драгићевић. Подморница их је искрцала у Перазића долу код Петровца.

Британска СОЕ (Specijal Operatione Executive) је од Хадсона очекивала да истражи и извјештава о свим групама које пружају отпор непријатељу, без обзира на националну припадност или политичко убјеђење. Он се срео са црногорским комунистима Милованом Ђиласом, Митром Бакићем и Арсом Јовановићем, а током октобра са Титом у слобођеном Ужицу. Неколико дана касније стигао је у штаб Драже Михаиловића на Равној гори.

При штабу Југословенске војске у отаџбини остао је до краја зиме 1942/43, користећи ратно име Марко (иначе је беспрекорно говорио српски и још пет језика). Вратио се потом у штаб СОЕ у Каиру, да би почетком 1944 године још једом био у Југославији.

Пуних шест деценија по окончању Другог свјетског рата, а десет година после његове смрти, високотиражни „Сандеј тајмс“ донио је текст са шокантним насловом: „Ратни херој ‘Џејмс Бонд’ покрао савезничко благо!“

„Отварање досијеа Националне архиве у кварту Кју, западни Лондон, показало је да су поратне власти, спремне да избјегну скандал, прикриле да је Хадсон још 1947. године признао да је сакрио на десетине хиљада фунти у злату и дијамантима, послатих да се финансирају ратне активности против Њемаца у Југославији, а са циљем да их преузме када наступи мир“, навео је аутор чланка Питер Деј.

Један од Хадсонових важних задатака у рату био је и дистрибуција британских златника и драгог камења убаченим падобранима у Југославију. Послато је око 80.000 фунти у дукатима суверенима и драгом камењу, што би сада вредјело више од 1,75 милиона фунти.

Хадсон је благо закопао испод сељачких колиба и само њему знаних шумских скровишта. Уз помоћ саучесника, касније је покушао да га прокријумичари из Југославије, користећи дипломатске канале.

Досијеи су показали да је Хадсон, који је после рата био војни представник Уједињеног Краљевства у Румунији, регрутовао Штефана Цолнера, мађарског Јевреја који је за британску владу куповао дрва по источној Европи, да уз надокнаду оде у Југославију, и да у околини Чачка пронађе сакривене златнике и дијаманте.

Са детаљном мапом коју је добио, Цолнер је успио да пронађе једну торбу са благом, али другу није пронашао. Торбу је изнио из Југославије и преко британске амбасаде у Будимпешти је дипломатском поштом послао у Букурешт.

У потрази за другом торбом, Цолнер је убрзо поново пошао у Југославију, али је ухапшен и осуђен.

Запрепашћење Министарства спољних послова због Хадсоновог понашања у рату, записао је у досијеима званичник Ф. А. Вернер, који наводи да су „нови сензационални докази, садржани у изјави пуковника Хадсона, довољни да процес против њега буде покренут пред јавним тужилаштвом.“ Вернер је додао да је случај предат „пријатељима господина Хадсона“, што је била тадашња важећа шифра за обавештајну службу МИ-6.

Балкански Џејмс Бонд никад се није појавио пред судијама, „френдови“ су му омогућили нови живот у Јужноафричкој Републици, гдје је 1995 године преминуо.