ПОСЛЕ НАЈАВЕ ДА СУ ТУРЦИ ЛОЦИРАЛИ МОШТИ СВЕТОГ НИКОЛЕ

Зашто хришћански ходочасници хрле ка Анталији ових дана?!

233

Турска је сигурно једина исламска држава која непрестано тражи хришћанске светиње. Прошле недеље је из тог дијела света стигла сензационална вијест да је откривена гробница Светог Николе Чудотворца. Народ већ хрли ка Анталији на поклоњење „моштима“, док званичне власти трљају руке – још један начин зараде увек добро дође.

Свети Никола Чудотворац према предању је био добри старац који је живио у вријеме цара Јустинијана и који је тајно даривао поклоне сиротињи, прије свега дјеци. Мошти свеца су се у овом граду налазиле 700 година, а 1087. године, када се Византија нашла под ударом Турака Селџука, пренесене су у италијански град Бари. То је урађено против воље православног монаштва. Како је касније откривено, 1/5 остатака остала је у првобитној гробници, које су Венецијанци за вријеме Првог крсташког рата понели са собом. Тако се дио моштију Светог Николе нашао у Венецији. Међутим, до данас није сасвим јасно да ли се заиста ради о моштима Светог Николе. Постоји верзија да су грешком из гроба узети остаци простог свештеника који је био сахрањен у тој цркви.

У сваком случају, тако се мислило док турски археолози нису почели да споре ову чињеницу. Они тврде да су испод храма Николаја Чудотворца у Демри пронашли гробницу свеца и да мошти Николаја Чудотворца, најпознатијег хришћанског свеца, никад нису напуштале град.

„У оквиру рестаурације Цркве Светог Николе извршено је скенирање уз помоћ георадара и топографа које и даље траје. У том дијелу који зовемо апсидом, у зони паралелној са северним и источним делом, откривена је нетакнута просторија, вјероватно из 4. вијека. Зидови те конструкције су врло чврсте. Настављамо радове. Претпостављам, ако успијемо да уђемо у ту просторију, можемо открити више података о Светом Николи“, рекао је шеф Департмана за очување споменика администрације провинције Анталије, Џамил Карабајрам.

Постоји верзија да би се тамо могле налазити мошти стрица Николе Чудотворца, а можда и Николе Пинарског и мученика Теодора.

Многи научници су већ саопштили да је откриће спектакуларно и да Турска на све могуће начине покушава да развије свој туризам. Подсуетимо, за вријеме боравка моштију Светог Николе у Русији, у периоду од 22. до 28. јуна, поклонило им се 2 милиона људи. Ти људи би добро дошли и Турској. Како је потврдила администрација Анталије, туристи-ходочасници већ хрле у град. У сваком случају, ако се докаже да су турски археолози у праву, он може постати један од највећих свјетских центара ходочашћа, што Турска жели свим срцем.

(Спутњик)