дестинација из снова

Холандски рај без путева и аутомобила

1208

Гитхорн је мало село у Холандији гдје људи умјесто аутомобила користе чамце и „возе се“ каналима, а у неки приликама возе и бицикле преко неког од 180 мостова. Оно је још познато и као „Венеција сјевера“ или „Венеција Холандије“.

Град је основала група бјегунаца 1230., а прво су примијетили хрпу козјих рогова, претпостављајући како су они остатак претходних поплава. Због тога су граду дали име Гитхорн, што значи козји рог.

Ово прелијепо мјесто успјело је да сачува љепоту и шарм холандског села XVIII вијека. У старом дијелу града нема путева, већ се све одвија преко водених канала. Канали кроз село пролазе у дужини од 7,5 километара, а њихова дубина је само један метар. Они су копани како би се превозио тресет и грађевински материјали за зидање кућа. Како је то мочварно подручје, након копања су се појавиле и многобројне баре, плитка језера и острва на којима сада живи око 2.600 људи.

Бројне су активности које се могу обављати у овом селу, од вожње бродом, кануом или кајаком до посјете музеја, клизања или једноставно шетњи. Посјетиоци могу да се провозају бродићем организованом туром или сами да изнајме свој чамац и уживају у крајолику који краси дивна природа, старе куће са тршчаним крововима и прелијепим баштама.

У Гитхорну, такође, постоје разни музеји у којима се може сазнати о животу и раду у последњих сто година, али се могу видјети и стари аутомобили, клизаљке, бицикли и грнчарија. Организују се и различите умјетничке галерије. Зима, у овом селу, је идеалан период за клизање на леду.