ДУХОВНЕ ПОУКЕ

Пут до Божје истине!

7407

Пише: Донко Ракочевић

Мудри хришћанин не губи вријеме покушавајући објаснити Божји програм неком атеисти; то је једноставно бацање бисера пред свиње. То је исто као да слијепом човјеку покушавате објаснити залазак сунца или расправљати о квантној физици са кућним љубимцем. Безбожник не може примити било какво духовно знање без помоћи Светог Духа.

С друге стране, човјек просвијетљен Духом Божјим може разумјети те прекрасне истине, ма био тесар, лимар или рибар. Можда никада није видио свијета мимо свог села, можда никад није био у школским клупама, али ипак може разумјети дубоке тајне Ријечи Божије.

Људи никада не могу доћи до најважнијих сазнања – научним истраживањима или филозофским трагањима. Људски ум, да је остао препуштен сам себи, никада не би могао разоткрити прекрасне тајне које су обзнањене на почетку раздобља јеванђеља.

Наводи из Новог завјета (Прва Посланица Коринћанима)  говоре да је Бог сабрао прекрасне истине које није могуће разоткрити људским чулима, него их Он открива онима који Га љубе. Наведена су три органа (око, уво и мозак) помоћу којих сазнајемо земаљско, али они нијесу довољни за примање духовних истина, јер је за то нужан Дух Божји.