Трагом трача

Ђукановић тврдио да је крштен!

3798

Поводом текста „Милу Ђукановићу пријети анатема!“, више читалаца је изразило дилему „да ли је то могуће с обзиром да он није крштен?“

Мило Ђукановић се више пута изјаснио као атеиста, али је исто тако, 90-година прошлог вијека, тврдио да је крштен и то у Манастиру Острог.

За број 49. ревије Исток из фебруара 2000. године, Никола Марковић (садашњи уредник у „Дану“), у оквиру једног ширег истраживања око црквеног питања у Црној Гори, покушао је да провјери Ђукановићеву тврдњу да је крштен:

„Предсједник Црне Горе, Мило Ђукановић, више пута је изрекао тврдњу да је крштен и то у Манастиру Острог. Међутим, како су нам рекли у овом манастиру, Мила Ђукановића нема уписаног у књигама крштених, иако је свака од њих сачувана од Другог свјетског рата наовамо!“ , написао је тада Никола Марковић у „Истоку“.

факсимил из ревије Исток (фебруар 2000.)

Да ли је свештенство у Острогу поуздано разрешило ову дилему, тешко је рећи, с обзиром да је и раније у овом манастиру крштен огроман број људи. Или су можда заборавили да га упишу, није ни то немогуће.

Иначе, у истом том броју ревије Исток, објављен је и текст под насловом „Цркве цијепају ДПС“; у којем се наводи да је чланство ДПС-а у огромној већини на страни Митрополије црногорско-приморске, док је у руководству партије ситуација пата-пата у односу на митрополита Амфилохија и Мираша Дедеића.

На жалост, у међувремену, Ђукановић је успио да и по овом питању „испере мозак“ и руководству и добром дијелу гласача ДПС-а. Истина, добри познаваоци прилика у ДПС-у, тврде да и даље већина гласача ове партије стоји уз Митрополију, те да су многи од њих били на Тројичинданском сабору код Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Последња реченица у том тексту  из 2000. године гласи: „Први човјек владајуће партије, Мило Ђукановић, иако колико до јуче чврсто уз Митрополију, сада је практично неопредијељен, и његов став варираће зависно од политичких потреба, мада би за њега идеално било да се митрополит Амфилохије што више дистанцира од Српске православне цркве.“

И, заиста, у протекле двије деценије Ђукановић је настојао да истргне Митрополију црногорску приморску из оквира Српске православне цркве, а и даље је то његов главни циљ како би заокружио идентитет „нових“ Црногораца, док му Мирашева секта и пријетње отимањем црквене имовине служе само као средство притиска.

Опредијељеност посланика ДПС.а (фебруар 2000. године, ревија Исток)