у интервјуу за ,,глас америке"

ХАРАДИНАЈ: Разграничење са Црном Гором биће кориговано!

305

Нови премијер Косова Рамуш Харадинај изјавио је да дијалог са Београдом нема алтернативу, али да прије тога треба одржати унутрашњи дијалог на Косову.

Осим тога, Харадинај је додао да треба искористити сваку прилику за успостављање повјерења са косовским Србима, не само на југу, већ и на сјеверу.

„Разуме се да дијалог са Србијом нема алтернативу иако имамо трагичну историју, не можемо поништити чињеницу да смо суседи и да то и остајемо. Због тога, дијалог морамо вратити људима, дијалог између народа а не само између политичке елите“, рекао је Харадинај за Глас Америке.

Под унутрашњим дијалогом на Косову Харадинај подразумијева разговор о нормализацији односа са Београдом са цивилним друштвом, медијима, опозицијом, са свима, како се, навео је, не би догодило да „када представници Косова представљају Косово не дођу у ситуацију да после не могу да спроведу оно што је договорено“.

„То се десило у прошлости и бићемо пажљивији са нашим даљим корацима и достигнућима“, рекао је Харадинај.

Упитан какав заправо утицај може имати Српска листа, захваљујући чијој подршци је изгласан његов кабинет, што критикује косовска опозиција, јер сматра да је влада сада под утицајем Београда, Харадинај каже да је „влада положила заклетву да ће радити у складу са Уставом и законима“.

„То је мој одговор на тај став, а у исто време ми морамо искористити сваку прилику да изградимо поверење и са косовским Србима, на срећу имамо добру комуникацију са другим заједницама, али треба и са Србима, не само на југу, већ и на северу“, рекао је Харадинај.

Харадинај је навео и да су Албанци најстарији народ на Балкану. Такође, истакао је и да су Албанци „аутохтон народ који увек поштује други идентитет, нацију, веру“.

„Имамо потребу за међусобним поверењем и радићемо на том поверењу“, навео је косовски премијер.

А на констатацију да аналитичари и опозиција кажу да његова влада неће трајати дуже од шест месеци, Харадинај каже да није битно колико ће ова влада бити на власт, већ је битно да буде у грађана.

„Верујем да ћемо имати пун мандат и да ћемо радити током читавог мандата како би се на Косову догодило оно што се од нас и мене очекује, у овом тренутку су очекивања велика и свестан сам тога, међутим озбиљно ћу приступити послу“, рекао је Харадинај.

Када је ријеч о разграничењу са Црном Гором, Харадинај каже да ће потписани споразум, који је Подгорица већ ратификовала, бити коригован, зато што је, како је рекао, садашња верзија погрешна.

„Споразум по мени има грешке, верујем да ћемо те грешке идентификовати, сигурно ћемо урадити нову експертизу, дакле довешћемо друге стручњаке а не оне који су у прошлости радили као што су Мурат Меха и остали, и они ће наћи истину, јер споразум је погрешан“, рекао је.

Нова влада Косова има укупно 21 министарство, од којих су три ресора припала Србима, као и једно мјесто потпредседника владе и шест места државних секретара.

Извор: Тањуг