Институција године

Велико признање музеју из Јагодине!

895

Музеј наивне и маргиналне уметности из Јагодине проглашен је од стране Националног комитета Међународног музејског вијећа (ICOM) – институцијом године

Пише: Виолета Димитријевић

Време у коме живимо је наметнуло промене на индивидуалном и глобалном плану, највећи удар на предходно утврђене обрасце пословања свакако је осетила култура. Музејима културе ствараним као сакралне грађевине у којима су посетиоци долазили на духовно пуњење, у трци за посетиоцима ново доба је наметнуло нова правила промоције. Музеј наивне и маргиналне уметности из Јагодине одолева том сензационалистичком приступу и задржава своју основну функцију, те је ове године проглашен од стране Националног комитета Међународног музејског већа (ICOM) – институцијом године.

Музеј наивне и маргиналне уметности из Јагодине је награђен за изузетну међународну активност у протеклој години, која укључује изложбе у Прагу („Из два угла“, Музеју Карловог моста) и Паризу („Турбуленције на Балкану“, Halle Saint Pierre), организацију преко 20 уметничких програма у земљи и иностранству, аквизицију 116 дела уметника из чак 10 земаља света и ванредну издавачку делатност, која обухвата читаву лепезу издања на више светских језика.

Посебан акценат у међународној активности Музеја наивне и маргиналне уметности, предвођеног директорком Нином Крстић, представља сарадња са колегама из Индије у оквиру пројекта „Рок Гарден“ у Чандигару, који је представио део стваралаштва индијског самоуког визионара Нек Чанда из чувеног Рок Гардена у Чандигару – српској публици у Београду и Јагодини. Нина Крстић, аутор је целокупног пројекта и монографије посвећене овом индијском уметнику. У знак захвалности, Фондација Нек Чанд на инцијативу Ануј Саинија, сина великог уметника и председника Фондације Нек Чанд у Лондону, Господина Џона Маизелса, Музеју наивне и маргиналне уметности поклоњена су сва изложена дела као трајно власништво.

На додели овог значајног признања, директорка МНМУ, Нина Крстић је рекла: „У обавези смо да чувамо наше културно наслеђе, а изазов је већи ако је то и баштина ван доминантне културе, уметност самоуких визионара не само из Србије већ и из целог света. Наравно да нам је струка савест у свему томе и да је постављање високих критеријума у тој мисији императив данас, као што је императив борба за наше место у Европи, у свету. Градећи квалитетно континуитет развоја ове врсте уметности и културе у својој земљи паралелно морамо бити делом интернационалне породице са свим лепотама сопственог идентитета…“

Музеј се налази се у згради која датира из 1929. године и под заштитом је Републичког завода за заштиту споменика културе.