Двогодишњи Димитрије из Лесковца своје прве ријечи изговорио је на чистом енглеском језику

Гледао стране цртаће па проговорио енглески умјесто српског језика

283
Фото: Shutterstock

Двогодишњи Димитрије из Лесковца своје прве ријечи изговорио је на чистом енглеском језику. Уместо млијека тражи „milk“, за њега је црвено „red“, а умјесто зашто, увијек приупита „why?“

Иако им је то у почетку било интересантно, родитељи су схватили да се суочавају са озбиљним проблемом у комуникацијском развоју њиховог дјетета.

–Није се одвајао од беби-канала који емитују цртаће на енглеском језику. Ма колико да смо у почетку сматрали да нам је дијете напредно и интелигентно па је научило страни језик тако рано, схватили смо да се суочавамо са великим проблемом јер са својим вршњацима одбија да комуницира на српском, бабе и деде, када га чувају, не разумију ни једну једину ријеч коју изговори, а ми смо у чуду и страху да ће имати озбиљних проблема у комуникацији ако то не спријечимо на вријеме– прича двадесетшестогодишња мајка овог малишана.

Стручњаци из Развојног савјетовалишта лесковачког Дјечјег диспанзера, којима се ова породица обратила за помоћ, савјетују хитно „укидање“ таквих беби-канала и укључивање дјетета у вршњачке групе, као и што чешћу и природнију комуникацију са бебом у том развојном периоду.

–И обавезно је да се дијете укључи у вршњачку групу, пошаље у вртић, због развоја комуникације и језика и свакако се савјетује искључивање свих тих канала са цртаним филмовима на страном језику– каже психолог Развојног савјетовалишта Снежана Стојановић Плавшић.

Први примјер вансеријског дјетета које говори енглески боље од матерњег је Димитрије Митровић из Ниша о коме су писали и национални медији, али су родитељи ипак морали да потраже стручни савјет јер су страховали да га средина на одбаци због језичке баријере.

Извор: Југмедиа