став

Српско становиште – ни прозападно ни проруско!

12303

Тешки су дани за наше прозападне опозционе политичаре и интелектулце јер Меркел и Макрон подржавају Вучића. Али су тешки дани и за наше опозиционе русофиле јер је Владимир Путин подржао Вучића приликом недавних парламентарних избора, као и сваки пут раније у сличним приликама.

То показује да ствари не треба сагледавати са становишта великих сила јер оне имају своје интересе који не морају бити сагласни са нашим, него са српског становишта, чак и када сте присиљени, као мали народ, да чините уступке.

Што показује колико је актуелна и тачна 120 година стара мисао Стојана Новаковића да у Србији не треба да буде аустрофила ни русофила, већ треба да буде родољуба који су спремни да се ставе у службу српског народа. То је политика српског становишта која није унапред одређена ни односом према Западу, ни односом према Русији, него је одређена оним што је битно везано за српске националне интересе.

У понашању великих сила не стављам знак једнакости између Запада и Русије, јер имамо низ примјера гдје је Русија показала спремност да прати српске националне интересе тамо где је Запад хтео да их поништи. Дакле, не постављам ту врсту знака једнакости, али по природи ствари велике силе брину о својим интересима и оне ће у поједиим тренуцима жртвовати наше зарад својих интереса. То је у логици саме моћи. Битно је да се бавимо својим, а не њиховим интересима.

(проф. др Мило Ломпар у интервјуу за Српске новине)