Поглед из београда

ЛАЗАНСКИ: Александро из Котора је испао обична пи…

2342

Пише: Мирослав Лазански

Ватерполиста Александро Краљ није се показао у политу ни као прави члан ватерполо клуба Црвена звезда, а богами ни као мушкарац. Скинути дрес клуба за који играш, онако понизно бацити тај дрес, јесте не само спортска, већ и мушка предаја. Што би обичан народ рекао, дотични Александро из Котора испао је обична пи…

А рећи оно што је он рекао, јесте индиректно прозивање Србије и Срба за све недаће на овим просторима у последњих 30 година. Јер, шта значи завапити, додуше из хладног мора у фебруару: „Ја сам Црногорац“? Да ли то значи да Србе треба бацити у море јер су криви за све, а да су Црногорци из тога изузети? Или, браћо Хрвати, ви и  ми Црногорци смо сада у НАТО савезници, није ред да мене тучете, ја сам ваш савезник, удрите по Србима, они нису у НАТО-у.

Или је ово, заправо, само освета Сплита Црној Гори зато што Подгорица неће да врати Сплиту бивши школски брод југословенске ратне морнарице „Јадран“, који сада плови под црногорском заставом. За куповину тог брода давних година, као појединац, највише пара је дао покојни краљ ујединитељ Александар. Па је морем у Сплиту, умјесто „Јадрана“, запловио сироти Црногорац Александро Краљ.

Ипак, поступак Сплићана није фер, јер ако су већ опростили Црној Гори пљачке и паљевине црногорских резервиста у униформама ЈНА на подручју Дубровника 1991 године, отимачину јахти и чамаца, штампарије у Конавлима и опреме са дубровачког аеродрома, могли су и да не нападну Црногорца у дресу Црвене звезде. Истина, нису млади Сплићани знали чије срце куца испод Звездиног грба на мајици. И за кога куца. Јер, у професионализму смо, зар не? Нема емоција, само лова…

Што би рекли војници, сироти Александро је био у унофрми Црвене звезде, тај је клуб синоним Срба, Србије и српства и Александро је одлетео у море. Могао је из мора да виче и „враћамо Јадран“ – не би помогло, јер грб Црвене звезде је велики изазов. Не може свако да га носи.

(одломак из коментара у данашњој Политици)