ПОГЛЕД С ИСТОКА  

ПИСМО МИЛУ ЂУКАНОВИЋУ: Цркву може основати само Исус Христос!

10878

Предсједниче Црне Горе, обраћам вам се у покушају да Вам помогнем да не правите даље компликације по црквеном питању у Црној Гори, а које су плод не само ваше (зле или добре) воље и државничких амбиција, већ и незнања. Да вам се не би смијао цијели свијет, тачније вашој идеји да оснујете „Православну цркву Црне Горе“, објаснићу вам како ово питање прописује Свето писмо, а то је за Цркву нешто као Устав за државу.

Сигурно нијесте чули да је Христос рекао: „Основаћу Цркву своју и врата паклена неће јој одолети!” (Мт, 16, 18.) Он није рекао: „Организоваћу овај и онај народ и од њих ћу направити своју Цркву!” Или: „Овај народ ће бити моја Црква!” Или: „Сваки народ имаће своју цркву!“ А тек никакве државе није помињао!

Христос није назвао народ Црквом, већ је позвао људе, појединце и народе (не државе!), да ако хоће уђу у крило Његове Цркве. Не дакле, наше цркве – већ Његове Цркве. Не неке наше „народне Цркве”  или „државне Цркве“ коју смо ми основали и уредили, већ оне коју је Он основао, уредио и којом Он руководи преко својих изабраних старешина, апостола и хришћана, кроз коју даје помоћ и благодат свакоме ко је Његов ученик.

Црква припада Богу и у њој се налазе хришћани. А хришћани су они који призивају име Господа нашег Исуса Христа, од кога су позвани и благодаћу освећени, зато се још од старина називају свети. Хришћани живе и делају по угледу на Христа, а не по светској мудрости и науци без Бога и живота, не по угледу на свјетске стихије и промјенљиве савремене токове, а још мање по програмским плановима Демократске партије социјалиста и закључцима њене Комисије за идентитетска питања!

И мој, српски народ није био народ, све док није ушао у Цркву; док га Свети Сава није привео Христу и од њега направио народ Божији, између осталог и фомирањем епископије на Михољској Превлаци код Тивта 1219. године. Тек тада Срби из мрака историје улазе у историју овог и оног свијета, тек тада престају бити варвари, и од тада о њима почињу познати и сигурни подаци. И нико нам, кроз вјекове, није дирао Цркву, чак ни Турци и Млечани! Јосип Броз, из чијег сте шињела изашли, био је диктатор, можда чак већи и од вас, али није се петљао у црквено питање и није правио Југословенску цркву.

Цркву нису Срби измислили нити изгласали, нити основали, већ су ушли у њу. Тако ни данашњим Црногорцима нико не брани да се коначно покрсте (јер су,  по сопственом признању, почев од Вас, безбожници). Самим тим ћете се  и национално еманциповати, јер шта су друго Срби у Црној Гори него историјски Црногорци који су прихватили православну вјеру, и све оно што је прати, прије свега, света ћирилица и Косовски завјет!

И ето јединства које сањате, а које се црквеним језиком зове – саборност! И решено црквено питање у Црној Гори. И Ваш улазак у историју као предсједника који је помирио Црногорце! Да не останете за бруку као једини владар у вишевјековној историји Црне Гори који је био безбожник.

И за крај, још нешто. То што Митрополија црногорско –приморска СПЦ код грађана Црне Горе ужива пуно већи углед од Владе и других државних инстутиција, Ви недавно у емисији „Жива истина“ (ТВЦГ) објаснисте богобојажљивошћу наших људи. Претпоставимо да сте у праву, али тиме нисте успјели да кажете ништа лоше ни о тим грађанима ни о Митрополији, напротив, јер богобојажљивост је једна од најважнијих хришћанских врлина – да би били правовјерни, побожни, благовјерни, морамо бити и богобојажљиви! То је епитет којим се означавају људи вјерни Господу. Њихова вјерност се не огледа у служењу Вама и црногорској држави, па чак ни митрополиту Амфилохију, већ у служењу Богу!

Зато бих и Вама предложио, крајње добронамјерно, јер ме на то обевезује хришћанска вјера, да будете – богобојажљиви! Тиме би решили све проблеме, и Ваше и наше! Да коначно сви у Црној Гори (изузев муслимана и римокатолика, наравно), пијемо из исте хришћанске чаше! А сами сте рекли да је вам је то циљ! А ја сам Вам показао једини хришћански пут до тог циља. Све остало би било секташење! Самим тим навлачење гнева Божјег и на Вас и на Црну Гору.

Молићу се Богу да вас уразуми, у интересу свих нас, па и Вас!

П.С: Све ово нема никакве везе са Србијом, како знате да помислите и кажете, већ само са Господом Богом и Светим писмом које нам је, заједно са својим апостолима, оставио да би живјели у миру и хришћанској саборности!

Донко Ракочевић, новинар из Подгорице