Поглед с Истока  

Ђаволска идеја!

13079

Ђукановић поновио своју идеју о формирању „Православне цркве Црне Горе“. Као безбожник он не може да схвати да  Црква није државна институција, већ богочовјечански организам; да може припадати само Богу и вјерујућим људима, а никако безбожницима, понајмање држави, јер би онда предсједник државе, а не Исус Христос, био – глава цркве! Хришћани живе и делају по угледу на Христа, а не по програму Демократске партије социјалиста!

Пише: Донко Ракочевић

На сједници ОО ДПС Тиват, предсједник ове партије и државе Црне Горе, Мило Ђукановић је поновио своју идеју о формирању „Православне цркве Црне Горе“, нудећи и Митрополији црногорско-приморској да учествује у том ДПС пројекту.

„Ми смо у свом програму казали да желимо да обновимо Православну цркву у Црној Гори. Унутар православног бића Црне Горе имамо дубоку, историјски укоријењену подјелу. Размишљајући о томе како превазићи тај проблем, сматрали смо да би важну улогу у томе могла играти једна конструктивна православна црква. Немамо намјеру да формирамо неку своју цркву из које ће сада Црногорци изгонити Србе, као што су Срби некад изгонили Црногорце из СПЦ, него желимо да се формира једна црква у којој ће наћи мјесто сви православни вјерници у Црној Гори.“

Ђукановић, као безбожник, не може да схвати да  Црква није државна институција, већ богочовјечански организам; да може припадати само Богу и вјерујућим људима, а никако безбожницима, понајмање држави, јер би онда предсједник државе био – глава цркве! Свето писмо каже да је глава Цркве – Исус Христ, а удови смо ми сви вјерујући. Црква је дом Божји на земљи! Тако је назива Онај који је створио.

Христос је рекао: „Основаћу Цркву своју и врата паклена неће јој одолети!” (Мт, 16, 18.) Он није рекао: „Организоваћу овај и онај народ и од њих ћу направити своју Цркву!” Или: „Овај народ ће бити моја Црква!” Или: „Сваки народ имаће своју цркву!“ А тек никакве државе није помињао!

Црква припада Богу и у њој се налазе хришћани. А хришћани су они који призивају име Господа нашег Исуса Христа, од кога су позвани (а не од предсједника државе!), зато се још од старина називају – свети. Хришћани живе и делају по угледу на Христа, а не по програму Демократске партије социјалиста!

И српски народ није био народ све док није ушао у Цркву; док га Свети Сава није привео Христу и од њега направио народ Божији, између осталог и фомирањем епископије на Михољској Превлаци код Тивта 1219. године. Тек тада Срби из мрака историје улазе у историју овог и оног свијета, тек тада престају бити варвари.

И нико нам, кроз вјекове, није дирао Цркву, чак ни Турци и Млечани! Јосип Броз, из чијег шињела је Ђукановић изашао, био је диктатор, али није се петљао у црквено питање и није правио Југословенску цркву.

Цркву нису Срби измислили нити изгласали, нити основали, већ су ушли у њу. Тако ни данашњим Црногорцима нико не брани да се коначно покрсте (јер су,  по сопственом признању, почев од Ђукановића, безбожници). Самим тим ће се и национално еманциповати, јер шта су друго Срби у Црној Гори него историјски Црногорци који су прихватили православну вјеру!

И ето јединства огромне већине народа у Црној Гори, а које се црквеним језиком зове – саборност! И ријешено црквено питање у Црној Гори.

Црква не постоји због државе, већ због њених вјерника, као што ни грађани не постоје због државе, већ држава постоји због грађана. Ђукановић је ту све окренуо наопачке, као што се Ђаво појављује наопачке. И од њега се, као и од Ђавола, треба бранити крстом и молитвом.

П.С: Све ово нема никакве везе са Србијом и великосрпским национализмом, како Ђукановић мисли, већ само са Господом Богом и Светим писмом које нам је, заједно са својим апостолима, оставио да би живјели у миру и хришћанској саборности!

.