актуелно

АМФИЛОХИЈЕ: Вучић није заслужио Орден Св. Саве!

4958

„Српска црква није само србијанска, она је жижа свеукупног нашег народа у читавом свету. Према томе, Синод као такав не може да се орјентише партијски, са поштовањем према свима и свакоме“, изјавио је митрополит Амфилохије за Радио Гораждевац

Посетом епископа Пећкој Патријаршији настављено је данас обележавање осам векова аутокефалности СПЦ. Осим владике Дабро-босанског Хризостома, нико од чланова синода Српске Православне Цркве није дошао данас у манастиру Пећка Патријаршија у наставку обележавања осам векова аутокефалности Српске Цркве.

Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије оправдава изостанак патријарха српског Иринеја годинама и здравственим стањем.

За Радио Гораждевац, митрополит Амфилохије је рекао да се не слаже са одлуком Синода да орден Св. Саве додели председнику Александру Вучићу и нагласио да се велики број архијереја не слаже са том одлуком, али да ће је испоштовати.

„Што се мене лично тиче а верујем и један добар део наших архијереја нису тиме задовољни. Није била ово и прилика за тако нешто. Овде је присутно било и остало оно што обједињује и сједињује и Цркву и народ.

Господин Вучић он је председик, наравно привремени, као и сви председници Србије и то је за поштовање за оне који су га изабрали али он није председник српског народа у свијету.

Српска црква није само србијанска, она је жижа свеукупног нашег народа у читавом свијету. Према томе, Синод као такав не може да се орјентише партијски, са поштовањем према свима и свакоме“, изјавио је митрополит Амфилохије.