Поглед с истока

И после Мила – Мило!

6711

Пише: Донко Ракочевић

Пашће брзо и Мило!

Да ли ће после тога завладати владавина права у Црној Гори? Неће!

Да ли ћемо после тога боље живјети? Нећемо!

Да ли ће после тога нестати криминал и корупција? Неће!

А зашто неће? Зато што су у Црној Гори све партије за улазак у Европску унију. А управо ЕУ нас не може ослободити ниједног од ових проблема. Напротив! Сиромашни ће бити још сиромашнији, богатији ће бити још богатији!

ЕУ је најуспјешнији инструмент финансијске олигархије у рату против радника и средње класе. Ради се о организацији која фаворизује богаташе, акумулацију капитала, док с друге стране имамо све већу пролетаризацију средње класе и ерозију радничких права!

Европска централна банка постаје симбол гладне природе империјализма који употребом банкарских структура остварује своју доминацију и потчињава раднике. Комерцијалне банке се од скромних посредника претварају у моћне монополисте, који имају готово сав ликвидни капитал свих капиталиста и малих индустријалаца, као и већину средства за производњу и изворе сировина одређене тежине из читавог низа земаља.

Од 1992, бројне земље су због политике делокализације изгубиле већи дио својих индустрија, уз јасан циљ извоза тих индустрија у земље у којима је рад јефтинији, чиме су се ударили темељи за егзодус локалног становништва у друге земље. Из Румуније се, од како је постала чланица ЕУ, иселило пет милиона становника. Хрватска доживљава сличну судбину. Исто ће задесити Србију и  Црну Гору када постану чланице ЕУ.

Данас једино напредују афричке земље које су далеко од ЕУ регулативе, а отвориле су тржиште за улагања са истока, посебно из Кине. Ми ћемо се освијестити када буде касно. Они који би,  природом свог посла,  политички лидери, како  власти тако и опозиције, требало да нас освијесте,  једину шансу за лично и страначко напредовање виде у потчињавању западним центрима моћи.

Дакле, пашће Мило, и сам ћу се томе радовати, али Црна Гора ће наставити по старом. Примјер Србије то најбоље показује. Колико се влада измијенило после пада Милошевића, а ситуација по питању проблема са почетка текста, није нимало боља!