Меридијани

Шта ради србијански дипломата у Јерусалиму?

2080

 Доналд Трамп може да каже да испуњава своја предизборна обећања, али напуштање споразума са Ираном и јучерашње пресељење амбасаде за Јерусалим потези су који појачавају ионако снажне конфликтне потенцијале Блиског истока и додатно изолују Америку у свету.

Трамп у садејство са премијером Бенјамином Нетанијахуом уништава идеју израелско-палестинског мира, а провокација са амбасадом је тим озбиљнија јер се догодила уочи Дана Накбе, Дана катастрофе, у коме се Палестинци данас сећају времена настанка Државе Израел 1948, када је 700.000 Палестинаца протерано из својих домова и изгубило своју земљу.

Отварање привремене амбасаде у јеврејском делу Јерусалима организовала је америчка администрација која није предвидела присуство представника других држава, али премијер Нетанијаху је у недељу увече у Јерусалиму био домаћин гала свечаности на коју су били позване дипломате 86 држава које имају амбасаде у Тел Авиву.

Одазвале су се 32 земље. Већина амбасадора чланица Европске уније – сем Аустрије, Мађарске, Републике Чешке и Румуније – бојкотовала је свечаност у складу са политиком неприхватања Јерусалима као јединственог главног града Израела, све док његов будући статус не буде решен кроз израелско-палестинске мировне преговоре. То је и деценијски став огромне већине чланица Уједињених нација.

Како преносе израелски медији, на списку оне 32 државе које су послале свог дипломату на гала пријем налазила се и – Србија. Уз Албанију и Македонију једина из региона.

Да ли Србија наговештава да ће се одазвати позиву израелског премијера и преселити своју амбасаду из Тел Авива за Јерусалим? Да ли ће се придружити САД и Гватемали, засад јединој држави која је најавила да ће следити Трампов пример уз још „пола туцета” неидентификованих земаља о којима говори Нетанијаху?

Шеф дипломатије Ивица Дачић требало би да пред јавношћу образложи мотиве оваквог потеза који Србију поставља на супротну страну од већине чланица УН, а Београду додатно отежава процес усклађивања спољне политике са Бриселом.

(Политика)