најбоља фб објава

ФЕЈСБУК СТАТУС: Никад нисам сањао овакву државу!

1705

БЛАЖО ДАВИДОВИЋ:

Све сам, и свашта, у животу сањао: анђеле и врагове, вампире, балерине и пиромане, руске дјевице и мађарице у свиленим тангама, сањао сам трипице, бакалар и планине од “ Јадро “ кекса, Биг Бен, Лауру Антонели и побједнички гол Шурјака против Бразила у финалу свјетског првенства, сањао сам олује, плаве трешње и рибаре како плешу на златном хоризонту, мађионичаре, феминискиње у спермастим костимима од јагњеће коже, пицигин, принцезе, бијеле коње и вукодлаке, змије, наказе, аждаје и провалије,али никад, дагајебеш никад, нисам сањао државу.

Па ни ову, овакву. И кад чујем да су ти страшни мјесечари „остварили свој сан“, кад прочитам да су „сањали државу“, некако се замислим. И забринем. Зашто ја то не могу?

Зато сам то пробао. Покушао сам у миру заспати, угасити свјетло, покрити се ланцуном који мирише на боровницу и онда би бројао до сто, јесам и до милијун, бројао сам овчице, сламке у стогу сијена, све сам покушао, али не иде, баш ме не иде.

Неће држава у мој сан.

И не знам како је то. Како сањати судове, затворе, границе, парламент, војску, полицију, царине, почасну стражу и инспекције ?

Сањати грб и химну?

Руку на срце, скрушено признајем, сањао сам да немам државу и то ме немање смирило, слатки су то снови и кад се пробудим, кад ме стварност лупи по челу, одмах сам нервозан, ратоборан и спреман на крађу.

У складу са државом.

Сањари су, ето, снивали о самосталној Црној Гори за вријеме Југославије.

А у периоду Аустро – Угарске нису се ни будили.

Аха.

Сањајте и даље, јебемесе.

И не пробудили се.