Саопштење Синише Тодоровића, предсједника "Народне алтернативе", Београд

Српском народу је потребан „Српски национални програм“!

6722

Пише. Синиша Тодоровић

Српско друштво се налази у свеопштој и дубокој кризи. Колонијализована споља и заробљена изнутра, Србија је суочена с изазовима који опредељују њено битисање у будућности.

Угрожавање територијалне целовитости Србије, атак на Српску Православну  Цркву и српско народно биће у Црној Гори, стални притисци на Републику Српску и дефицит права српског народа у целом региону, представљају наше стратешке изазове.

У Србији сведочимо разградњи институционалне инфраструктуре, укидању парламентарне демократије, слободе и равноправности грађана, све већем социјалном раслојавању, криминализацији друштва, демографском колапсу, најезди миграната, разним глобалистичким експериментима и све дубљим поделама у српском народном бићу.

Све наречено захтева сабирање и реаговање најумнијих Срба из земље и дијаспоре. Српском народу је неопходан српски национални програм, чија вредносна вертикала мора да буде Светосавље, као темељ наше народне заједнице.

Отварање свенародног дијалога о стратешким темама српске нације и државе, треба да буде приоритетни посао наше духовне, академске, културне, пословне и политичке заједнице.

Патријарх СПЦ и председник САНУ треба да буду покретачи свесрпског дијалога. Од њих очекујем да позову политичке актере на разговор о смиривању растућих друштвених тензија, које прете да прерасту у отворене сукобе.

Српске поделе слабе народно биће и њихово превазилажење постаје најважнији национални задатак. Оне су бројне и сталне, а само мењају интензитет.

Будућем дијалогу прилажем политичка начела која заступам више година, представљајући их као нову српску политику.

Народна алтернатива се залаже за темељну промену политичког система. То подразумева увођење већинског изборног система, како би грађани гласали за конкретну особу, а не странку. Број посланика треба смањити и формирати онолико изборних јединица колико се бира посланика. Такође, треба смањити и број одборника у локалним скупштинама.

Народна алтернатива предлаже укидање Аутономне Покрајине Војводине, јер у томе видимо само вишак администрације, несразмерну територијалну организацију Србије и извор потенцијалног сепаратизма.

Један од наших основних програмских начела јесте децентрализација Србије, кроз повећање овлашћења градова и општина. Важно је јавне послове учинити што ближим грађанима. Избор одборника, градоначелника и председника општина треба да буде директан. Потребно је извршити деметрополизацију Србије и обезбедити равномеран развој свих крајева наше државе.

Афирмисање института непосредне демократије, као уставне норме, је наш важан програмски циљ. Народна алтернатива заступа став политичке и војне неутралности Србије и да то буду уставне категорије, уколико их народ потврди на референдуму. Осим тога, уставна категорија, потврђена на референдуму, треба да буде и забрана продаје пољопривредног земљишта странцима.

Потпуна транспарентност свих јавних послова је једно од најважнијих програмских начела Народне алтернативе. У циљу укидања партократије и деполитизације јавног сектора, сматрамо да запослени у јавној управи не смеју да буду чланови странака, као што то Устав брани и судијама, тужиоцима, судијама Уставног суда, Заштитнику грађана и припадницима војске и полиције. Том низу у уставној норми треба додати и запослене у локалној и државној управи.

Очување Косова и Метохије у оквирима Србије је чврсто становиште које заступамо. Предлажемо одржавање народног дијалога о државном уређењу Србије и изјашњавање грађана о обнови српске монархије. Српској држави је неопходна еманципација од утицаја страних центара моћи и афирмација политике суверенизма.

(аутор је председник Народне алтернативе)