поглед с истока

Наша прва некомунистичка влада!

6326

Пише: Донко Ракочевић

Комунизам је најнедемократскија идеологија икад, највеће зло које је икад постојало на овим просторима! Комунисти су дуже владали у Црној Гори него у Албанији, јер је Демократска партија социјалиста директна наследница Савеза комуниста Црне Горе, не само формално, него и суштински – што видимо и по споменицима које су последњих година подизали Јосипу Брозу и другим комунистичким зликовцима.

Констатовао је то данас и угледни њемачки магазин Шпигл:  „Мала јадранска држава Црна Гора држи један неславни политички рекорд у Европи: три деценије је њоме непрекидно владала корумпирана комунистичка партија, коју води тренутни председник државе Мило Ђукановић.“

Дакле, први пут од Другог свјетског рата, од данас имамо премијера који не његује комунистичке традиције. Сама та чињеница је епохална ствар која нам се десила. Уз то, Здравко Кривокапић је и вјерник, светосавац, припадник Српске православне цркве, што нам је до скора изгледало незамисливо – да имамо таквог премијера.

Ко је могао вјеровати да ћемо после вишедеценијске дискриминације српског народа у Црној Гори, имати владу у којој је највише Срба! И то младих, образованих, поштених, који се нису упраљали у партијским баруштинама.

У влади немамо ниједног партијаша сем Дритана Абазовића који је први Албанац и муслиман који је у име демократије, слободе и правне државе, пружио руку православнима, и Црногорцима и Србима, зарад помирења и политичког заједништва, рушења комунистичког, диктаторског режима Мила Ђукановића.

Раскид са партијском државом предуслов је свих услова да дођемо до цивилизованог друштва и правне државе. То је предполитичко питање. Да са тим Кривокапић није раскрстио, узалуд би било све друго. Не би било дисконтинуитета са тродеценијском владавином ДПС-а, само би дошли неки други.

Ко то не може да схвати, нека погледа пример Србије. Колико се тамо променило партијских влада, после Милошевића и СПС-а, па нема никаквог напретка по питању демократије, људских права и слобода, те успостављања правне државе. Тамо је тортура Вучићеве партије над грађанима већа него што је била Ђукановићевог режима над грађанима Црне Горе, ако има куд.

У цивилизованим и политички еманципованим земљама, попут Италије, Њемачке, Швајцарске, Норвешке, Шведске… потпуно је свеједно које си партије припадник, то не може да ти помогне ни приликом запошљења, ни на суђењу, ни на било ком  другом месту у држави. Не помаже тамо ни ако си министар, одговараш исто као обични грађанин, од прекршаја у саобраћају до најтежих кривичних дјела.

Таквом друштву и таквој држави тежи  премијер Кривокапић, али не значи да ће у томе успјети. Овдје су сви од портира до предсједника државе навикли да ствари завршавају на муфте, преко везе, а што је ишло на штету оних других који нису имали партијске и остале везе. Зато је тешко раскрстити са том „традицијом“.

Али, мора се од нечега кренути, мора се покушати. А најбоља полазна тачка је непартијска влада и млади образовани људи у њој, који у себи не носе то наслеђе прошлих, комунистичких, партијских деценија.

Партијаши свих боја дочекали су мандатара на нож! Себе су већ видјели као министре, директоре, шефове… како запошљавају своје полтроне, рођаке и пријатеље, како им расту уши у друштву у ком се крећу.  Све их је мандатар Кривокапић откачио, с великим ризиком да они убрзо откаче њега, али није имао другог избора. Сачувао је макар своју савест и своју душу.

Ова влада је формирана уз Божју помоћ, после вишемјесечних литија улицама Подгорице, Никшића, Пљеваља, Бијелог Поља, Берана, Будве, Херцег Новог, Бара  и других црногорских градова. Зато је ред да први потез нове владе буде измјена Закона о вјерским слободама.

И на крају, вратићу се на почетак – када је именован за челника коалиције „За будућност Црне Горе“, критиковао сам Здравка Кривокапића – зашто је ћутао 30 година? Остајем и даље при том питању, али сам увјерен да ће својим политичким дјеловањем окајати тај свој „гријех“, ако већ није. И апостол Павле је био фарисеј и прогонитељ хришћана, па се чудесно преобратио и постао апостол и ватрени поборник и проповједник јеванђеља.