Британски недељник се бавио феноменом нових имена аеродрома на Балкану

ЕКОНОМИСТ: Називи аеродрома на Балкану узнемиравају сусједе!

737

Британски недељник „Економист“ у једном чланку бавио се феноменом нових имена аеродрома на Балкану

У тексту под насловом „Терминали са ставом: Преименовања балканских аеродрома са циљем нервирања сусједа“ наводи се да се „широм Балкана граде шљаштећи нови аеродромски терминали и именују се на такав начин да узнемире сусједе“.

„Футуристички нови објекат отворен је у марту у Загребу, хрватској престоници. Преименован је по Фрањи Туђману, оцу хрватског покрета за независност. Он је водио жестоки рат против хрватских Срба, које је подржавала Србија и који су створили одцијепљену српску републику на трећини територије Хрватске која је била кратког вијека. Већина Срба је 1995. протјерана из Хрватске“, пише у чланку.

„Економист“ наводи да су „међу жртвама тог етничког чишћења били и рођаци најпознатијег Србина на свијету Николе Тесле, проналазача“.

„Тесла је Србин рођен 1856. године на територији онога што је данас Хрватска, али је емигрирао у Америку и Срби и Хрвати га сматрају својим. Од 2006. београдски аеродром носи име по њему, што смета појединим Хрватима“, стоји у тексту.

Познати економски недељник наводи да „има још“ примјера.

„Након 18 година од завршетка рата на Косову и даље не можете да летите са ‘Николе Тесле’ на ‘Адема Јашарија’, у чију част приштински аеродром носи име од 2010. Јашари је био један од оснивача Ослободилачке војске Косова који је страдао заједно са десетинама чланова шире породице након српске опсаде његовог упоришта 1998. године. Данас је он херој косовским Албанцима, а за Србе је ђаво“, пише лист.

„Економист“ тврди да су „игру око именовања аеродрома започели Грци тиме што су аеродром у Солуну 1992. године преименовали у ‘Македонија'“.

„Грчка и Македонија су у спору од проглашења македонске независности 1991. Грчка каже да име Македоније имплицира територијалну тежњу ка дијелу историјске Македоније која се налази у Грчкој. Македонци су узвратили 2007. променом имена аеродрома у Скопљу у ‘Александар Велики’, по освајачу из периода античке Грчке којег својатају обе земље. Ипак, нова влада Македоније жели боље односе са Грчком, тако да је могуће нова промјена имена“, пише у чланку.

Наводи се да „нека имена нису промијењена“.

„У Босни, сарајевски аеродром и даље је само ‘Сарајево’ као и прије. На покушај из 2005. преименовања у ‘Алија Изетбеговић’, по ратном вођи босанских муслимана, вето је ставио међународни проконзул Педи Ешдаун. Подгорица је такође и даље ‘Подгорица’, осим на ознаци за пртљаг. Тамо и даље стоји ТГД, подсјећање на време када је црногорски главни град носио име Титоград по Јосипу Брозу Титу, југословенском лидеру који је умро 1980. године“, закључује „Економист“.

Извор: Тањуг