ЛЕКЦИЈЕ ИЗ ПРИРОДЕ

Да ли су птице мудрије од људи?

2345

Физичари неуспјешно раде на откривању фактора који управљају кретањима птица. Комплексност и апсолутна прецизност понашања птица не престаје да поражава физичку науку. Наиме, птице се у јату крећу у савршеној формацији, а када мијењају правац – сви покрети се изводе синхроно. Једно јато може укључити стотине птица, па ипак ће покрети сваке птице бити у савршеној хармонији са покретима свих осталих птица, и то без видљиве птице предводнице.

Како се то дешава? Наука нема одговор, док духовни учитељи из разних древних култура немају дилеме: спонтана комуникација коју видимо у јатима птица, потиче са спритуалног нивоа, резултат је синхроницитета који се огледа у бићима која се налазе у пуној хармонији са сопственим окружењем и међу собом, плешићу у ритму природе, космоса, божанског матрикса.

Мада птице представљају најупечатљивији примјер синхроницитета у природи, примјера има веома много, онолико колико има и живих бића на земљи. Погледајте, на примјер, кретање риба, и видјећете сличну ситуацију као и код птица, и, гле чуда, нико никада није видио да су се двије рибе, или двије птице – судариле.

Једино синхроницитета нема код људи. Људска бића су изгубила тај осјећај повезаности – живе у хаосу брига око свакодневних обавеза и проблема, напрежу живце и изазивају бијес, у првој половини живота се труде да што више зараде, а у другој половини живота – зарађено троше на лијечење болести које су стекли погрешним животом у протеклим деценијама.

Човјек је развио его, који га не раздваја само од других људи, него и од природе и од Бога. Тако да испада да су птице, рибе и друга жива бића мудрија од човјека.