духовне лекције

Два кључна питања на Васкрс!

1512

Сваки празник хришћански изазива стотине питања и даје стотине одговора. Питања су од људи, а одговори су од Бога кроз празнике. Нарочито је такав празник Христовог Васкрсења. Стотине закључаних врата он нам откључава својим кључевима. Јер је у Бога више одговора него у људи питања, и више је у Њега кључева него у људи тајни. Али, два питања су најважнија:

Осјећа ли се и данас дејство Христовог Васкрсења?

Осјећа се силно, по цијелом свиjeту. Гледајући духом у васкрског Господа – немоћни јачају, жалосни се тјеше, тужни се радују, грешни се кају, порочни се исправљају, нечисти се чисте, гоњени се храбре, потиштени се надају, страдалници се моле, самртници се не плаше смрти.

Какви су услови нашег васкрсења?

Бити смеран, кротак, сажаљив, милостив, правдољубив, мирољубив, истрајан у сваком добру. Молити се Богу, кајати се за грехе, исправљати себе и браћу око себе непрестано. Читати и слушати Радосну вест – а то је Јеванђеље Христово – и сваку реч Господњу примати као светињу и чувати као бисер, сваку, сваку. Тако се само можемо надати да ћемо и ми васкрснути, и то васкрнути у овом животу од умирања душевног а у оном од вјечне смрти.

Зато с уздахом реци: вјерујем, Господе, помози моме маловерју. И с радошћу поздравимо брат брата: Христос Воскресе! Ваистину воскресе!

(из текста епископа Николаја објављеног у часопису „Хришћанска заједница“, бр. 5,  1935. године)