Др Питер Брукнер, специјалиста и професор спортске медицине на универзитету "Ла Тробе"

Ђоковићеве тетиве је тешко излечити!

538

Доктор Питер Брукнер, специјалиста и професор спортске медицине на универзитету „Ла Тробе“, није сигуран да би Новаку Ђоковићу помогла операција лакта.

Ђоковић је паузирао претходних шест месеци због повреде лакта, вратио се на Аустралијан опену, али је поново осетио болове у поразу од Хјеона Чунга у четвртој рунди.

„Проблем је што је покушао без операције, али очигледно није дало резултате. Да ли ће хируршки захват нешто значити, то је дискутабилно“, рекао је Брукнер, чији бројни клијенти долазе из света фудбала, аустралијског фудбала, крикета…

„Да су мислили да је операција најбољи метод, урадили би је пре шест месеци. Делује да је ткиво врло оштећено и није баш тако лако га опоравити. У питању је проблем који је настао константним оптерећењем. Невероватне силе ‘пролазе’ кроз те две тетиве током топ спинова, па није изненађење да се то деси“.

Оснивач Центра за спортску медицину у Олимпијском парку упоредио је Ђоковићеву повреду са онима које муче спортисте из других спортова.

„То је као Ахилова код атлетичара или она која се налази у колену, а која често страда код кошаркаша и одбојкаша. Ненормална сила је притиска, она нема довољан доток крви и потребно је много времена да зацели. Због тога тражимо све начине који могу да помогну“.

Он сматра да је у тим случајевима кортизон увек добра опција, као и крвне ињекције од новијих метода, али још није потврђено да ли је то оно што доноси бољитак или сам период мировања током терапија.

„Тетиве су међу највећим изазовима коју имамо у нашој области. Када се нађу у проблему, веома их је тешко вратити у првобитно стање код елитног спортисте. Знамо да Новак добија најбоља мишљења, најбоље физиотерапеуте, терапије и све остале потребне ствари. И све то није било довољно да издржи толики напор“, закључио је др Питер Брукнер.

(Б92)