фејзбук објава

Лицемерје Емира Кустурице

5131

Објавио: Донко Ракочевић

Хипокризија или лицемерје је заступање ставова, вриједности и увјерења у које личност не вјерује, посебно у погледу вјерских и моралних увјерења. Према британском политичком филозофу Дејвиду Рансиману, „друге врсте лицемјерне обмане укључују тврдње о знању које говорник нема, тврдње о доследности коју особа не посједује, тврдње о вјерности коју особа испољава, тврдње о идентитету који дата особа нема”.

Зашто говорим о лицемерју поводом говора Емира Кустурице на уручењу сретењских награда у Београду? Зато што је Кустурица маестрално говорио о посрнућу данашњег свијета, о укидању свих традиционалних вриједности, покушајима уништења породице, док је истовремено примио највећи орден из руку Александра Вучића чија власт планира да за који мјесец озакони истополне бракове.

Кустурица је сјајно говорио и о небеској Србији, цитирајући патријарха Павла: „Ми не негирамо значај земаљског царства, али ако морамо да бирамо између земаљског и небееког, изабраћемо небеско царство!“ А знамо да је Вучић, из чијих руку је Кустурица данас примио Карађорђеву звијезду, прије само неки мјесец говорио: „У небеској Србији треба само да умремо, ништа више, а ја сам обећао живот; ово је била година нашег великог скока“, мислећи на економски скок дакако.

Дакле, тај само новцу окренути западни свијет о коме Кустурица тако надахнуто говори, сличан је веома „српском свету“ који промовише Александар Вучић. А то што то Емир не жели да види, управо је због новца  који за његове пројекте редовно пристиже из државног буџета Србије. Зато не видјех већег лицемера од Емира Кустурице.

Добро је рекао наш добри Његош: „Трговац ти лаже са смијехом, жена лаже сузе просипљући. нико крупно ка Турчин не лаже.“