скидање прашине

СПЦ У II СВЈЕТСКОМ РАТУ: Резолуција свештеника Црне Горе

1964

Удружење свештеника Црне Горе, које је Удба основала 1945. године, штампало је црквени календар с петокраком, а на почетницим страницама су биле фотографије Стаљина и Тита

Међу издајнике у СПЦ спада и Удружење свештеника Црне Горе које је Удба  основала 1945. године, а први предсједник му је био поп Петар Капичић. Милиција је ноћу упадала у свештеничке куће и црквене објекте и са пиштољем на слепочници водила свештенике на упис у Удружење.

Удружење свештеника Црне Горе је 14. и 15. јуна 1945. одржало своју скупштину и донијело Резолуцију којом  је тражено: 1) да се Православна црква у Југославији организује тако да буду равноправни сви православни без обзира на националну припадност; 2) митрополит Јосиф не може бити администратор Митополије „због његовог противнародног рада“; 3) да се сазове скупштина православног свештенства Југославије ради оснивања Централног свештеничког удружења, пошто то није учинио Синод СПЦ; 4) да се изведе демократско црквено уређење тако да се измијени Закон и Устав СПЦ како би се дало право народу и свештенству да директно учествује у избору свих црквених представника.

У овој Резолуцији падају нарочито у очи двије поенте: умјесто СПЦ помиње се Православна црква, а СПЦ се подмеће да спроводи „велико-српске шовинистичке идеје“; затим се тражи демократско црквено уређење које није иманентно ниједној цркви на свијету.

У свом одговору на ову Резолуцију, Синод СПЦ је обеснажио битне наводе у њој и изложио како је настало тешко стање у Црној Гори. За администратора црногорско-приморске митрополије ипак је постављен митрополит Јосиф. У овом својству, он је упутио посланицу којим је опоменуо све који се одмећу од законских црквених власти да се врате натраг под окриље Српске цркве и њене законске власти.

„Онима који се у року од два мјесеца на одазову овом нашем позиву, остављамо да пречисите са својом свештеничком савешћу и повуку последице вога неуспеха који ће их у интересу реда и дисциплине и самога угледа Цркве, снаћи“, поручио је митрополит Јосиф члановима Удружења свештеника Црне Горе.

Повратком патријарха Гаврила Дожића на чело СПЦ скоро је заустављено ово сепратистичко дјеловање свештенства у Црној Гори. Оно је убрзо добило епархијског архијереја: на засиједању Сверог архијејерског сабора 1947 године, за митрополита црногорско-приморског изабран је тадашњи викарни епископ моравички Арсеније Брадваревић-