објектив

Најбољи црногорски фотограф свих времена!

1425

Многи страни фотографи, сниматељи, путописци, новинари – описивали су Црну Гору и Црногорце, али нико као Милан Пешић (1924-2009) са својих седам фото-апарата марке „Roleflex“ и филмском камером марке „Payar Bolex“.

„Сваки од мојих снимака има своју занимљиву и истиниту причу, ничим обојену, већ ето чудним стицајем околности доживљену и снимљену. Од тога  би се дала начинити јединствена књига, која би била нека врста путовања у прошлост за добронамјерне људе који бу сазнали више о најмањој државици на Балкану, њеним природним ријеткостима и чудесима каквих на мањем простору нигдје сличних у свијету нема.

Пролазећи Пивском висоравни сусрео сам велики чергашки табор. На коњу вранцу угледам заспало дијете уљуљкано вранчевим ходом и опијено ваздухом. Посљедњим снимком из старог Ролфлекса направим овај снимак. Док сам уложио новифилм, дијете се пробудило и више тог мотива неповратно нема.“

Милан Пешић је рођен 1924. у Црној страни, близу Даниловграда. Дјетињство и младост провео је у Дреновцу, код Дечана. Године 1941. је заробљен и депортован у италијански логор, да би се двије године касније придружио Народноослободилачкој армији. Фотографијом се бави од 1946, и један је од оснивача Фото клуба „Титоград“ који је настао 1947. године.

Био је репортер за Филмске новости из Словеније. Био је сарадник „Побједе“ од 1954. до 1961. године, а затим до 1987. године радио као репортер Радио-телевизије Београд.

Добитник је двије Тринаестојулске награде – 1962. и 1965. године, домаћих и интернационалних награда за мајстора фотографије. Године 1993. му је уручена награда тадашњег Фото савеза Југославије за животно дјело, а 2000. године награда Удружења новинара СРЈ за животно дјело. Умро је 2009. године.