негативне емоције након интимног односа

Депресија после секса!

734

Постсексуална депресија није ријетка појава, а често није везана ни за трауме или осећај жаљења, објашњава стручњак за везе Ноулс

Ријеч је о негативним емоцијама, тузи, раздражљивости и анксиозности, које жене испољавају након интимног односа.

Недавно спроведено истраживање показало је да се постсексуална депресија јавља код 46 одсто жена, што значи, скоро код сваке друге жене.

Прије пет година рађено је слично истраживање, које је показало да трећина жена западне у овакво стање чак и након задовољавајућег односа, што значи да је ново истраживање само потврдило ове тврдње. Неки научници вјерују да овакво стање код жена има и еволутивну функцију.

„Постсексуална депресија није ријетка појава, а често није везана за трауме или осјећај жаљења. Заправо, она не мора да буде повезана са нечим лошим“, тврди стручњак за везе Дениз Ноулс. У таквим тренуцима долази до експлозије хормона у тијелу, додаје она.

„Секс је јако интиман чин, а оргазам ослобађа много хормона. Ти хормони како нагло долазе, нагло и падају у тијелу након секса, па се може јавити осјећај туге“, објаснила је Дениз.

Ипак, није уобичајено да се такав осјећај јави након сваког односа, па може да изазове проблем који је најчешће везан за сам однос двоје људи.