поглед с истока

Да ли је Мило чуо за Дамоклов мач?

3651

Пише: Донко Ракочевић

Прича о Дамокловом мачу веома је кратка, али занимљива и поучна.

Дамокло је био један од најближих сарадника Дионизија Старијег (432-367. прије н.е.), неограниченог владара (тиранина) Сиракузе у Старој Грчкој. Дионизије је живио у раскошном дворцу, био је веома богат и утицајан, а својим држањем изазивао је страхопоштовање код својих потчињених и у цијелом народу. Сви су му завидјели због таквог положаја, а посебно блиски сарадник Демокло.

„Ти си најсрећнији међу свим људима!“ – говорио је Дамокло тиранину Дионизију.

Али сам Дионизије знао је да је владалачка срећа варљива и да свакога владара вребају бројне опасности. То је у једној прилици на очигледан и духовит начин ставио до знања и ласкавоме Дамоклу.

У свом раскошном дворцу, Дионизије је приредио богату гозбу, позвавши све угледнике из своје најближе околине, међу њима и Дамокла. На велико изненађење присутних, Дионизије је Дамоклу уступио своје мјесто за трпезом, омогућивши му тако да бар на кратко осјети задовољство неограничене власти и поштовања.

За вријеме гозбе, раздрагани Дамокло угледао је изнад своје главе оштар мач, који је висио на танкој коњској длаци, пријетећи да се у сваком тренутку откачи и удари га право у тјеме.

У таквој ситуацији, Дамокла је обузео силан страх, није му више пријало ни јело ни пиће, а задовољство које га је дотад прожимало због почасти која му је указана, претворило се у паклену мору.

Тада му је пришао Дионизије и објаснио да је мач који виси о танкој струни више његове главе, у ствари симбол опасности којој је сваки владар стално изложен, па стога мора знати да је владалачка срећа само привидна.

„Ето, под таквом пријетњом сталне опасности ја уживам у своме богатству и својој моћи“  – завршио је Дионизије.

Из ове приче настао је израз Дамоклов мач, са значењем: „стална претећа опасност“.

Прича о Дамокловом мачу има и своје дубље значење. Она нас подстиче на размишљање о варљивости задовољства и среће оних који владају, али и о несталности сваке власти и силе на овом свијету.

„Свака је власт за времена“ – каже наш народ, изразивши ту своју спознају и пословицом: „Данас везир, сјутра резил“, тј. осрамоћен, понижен, извргнут руглу.

Дамоклов мач, дакле, стално, пријети свакој власти и свакој сили. Добро је то знао Дионизије, као и многи тирани после њега, али наш диктатор, Мило Ђукановић, изгледа да није чуо за тај мач, јер да је чуо – не би радио ово што ради.