ИЗ ЧЕТВРТОГ УГЛА

Да је жив Душко Кораћ, Шпановићка би узела злато! (ВИДЕО)

861

Пише: Милош Андрић

Да је жив Душко Кораћ, колико лакше би нам пао синошњи пех Иване Шпановић. У ствари, да је он преносио, убијеђен сам, Шпановићка би узела злато. Он би јој држао палчеве, дозивао у помоћ Бога и све анђеле који би је носили на крилима до најдаље тачке.

Овако је побиједила нечија црна магија, игла која је поцијепала папир са бројем на леђима. А игле, знамо, користе вјештице у својим ритуалима. Тако би некако синоћ изгледао Кораћев коментар такмичења у Лондону.

Од 4. јануара прошле године нема више Душка Кораћа, самим тим и атлетика више није тако занимљив спорт као раније, макар за њене љубитеље у Србији и Црној Гори.

Одавно нема ни Марка Марковића, Драгана Никитовића, Владанка Стојаковића, Бориса Мутића, Младена Делића… легенди југословенског спортског новинарства који су нам приређивали спектакл и када га објективно није било на терену.

Тешко је неком млађем љубитељу спорта данас објаснити да је био занимљивије слушати радио пренос Марка Марковића него данас у ХД резолуцији гледати неку утакмицу.

Данас многи, међу којима је и аутор овог текста, потпуно смање тон када гледају неку утакмицу, јер их не интересују силни статистички подаци које бифлају тв новинари, ометајући праћење догађаја на терену и кршећи основно правило телевизијског новинарства да ријеч мора да прати слику.

БИОГРАФИЈА ДУШКА КОРАЋА

Рођен је 4. јула 1955. у Иванграду гдје је завршио основну школу и гимназију. У Београд је дошао 1973. где је годину дана студирао економски факултет. Године 1978. је преко конкурса примљен на Радио-телевизију Србије. Одбија понуду 1987. да буде главни и одговорни уредник спортске редакције уз образложење да уредници треба да буду из Србије.

Спадао је у контроверзне коментаторе. Имао бројне поштоваоце, али и жестоке непријатеље који су оспоравали његову професионалност. У својој дугогодишњој каријери преносио је атлетику, зимске спортове, ватерполо, одбојку, фудбал, формулу, бокс и пливање. Последњих година је преносио зимске спортове, атлетику и пливање. Био је оштри противник доминације САД у атлетици и узимања допинга, а глорификовао је руске атлетичаре.

Поједини спортисти били су отворено против њега, чак је Иван Миљковић желио да му се забрани да преноси одбојку. Разлог петиције коју је Миљковић прикупљао за његову смјену је био пренос утакмице у којој је Кораћ говорио о његовој уображености и лошој статистици са претходног меча. „Иван Грозни Миљковић! Не брините, није у питању естетика, напротив, он је момчина“, казао је, између осталог Кораћ у тв преносу.

БИСЕРИ ДУШКА КОРАЋА

Многи су га вољели, а неке је нервирао. У сваком случају, обе стране се слажу да је Кораћ био аутентични, срчани, емотивни и оригинални коментатор, препознатљив по својим опаскама и коментарима који никог не остављају равнодушним.

Ово су неки од његових најупечатљивијих бисера:

– Наши фудбалери треба да плате траву што је прљају, а не да траже хонораре, срам их било.

– Ухапсите ме данас, али то је истина, то су чињенице.

– Овде се даје новац некоме ко има две леве ноге.

– Јуса и ја смо стари другари, ми смо у вуду вези. (о атлетичару Јусеину Болту).

– Ово је низбрдица (у Кицбилу) на којој и овце под ручном лети пасу.

– Насмеј се, Јусо, избаци сву нервозу из себе, ја верујем да је свако право спортско срце сада на твојој страни.

– Џастин Гетлин, односно Арсен Лупен. Ко једном украде, краде цео живот.

– Воли Болта као Путина. (представљање Американца Џастина Гетлина у трци на 100 метара на СП у Пекингу).

– Не може се хемијом против магије.

– Победа спорта над допингом, фармацијом, над преварантима.

– Јуса је спасао читав спорт… и ватерполо и одбојку.

– Некада се бавила баскет болом, а сада се определила за скок мотком. (о Јелени Исинбајевој коју је посебно обожавао).

– Поново смо принуђени да слушамо америчку химну.

– Било је 9:9, а сада је 13:9 и већ је бронхи ситуација, лакше се дише.

– Шансе да изгубимо овај сет су као Брус Вилис и „Mission Impossible“.

А ево једног антологијског коментара Душка Кораћа:

https://www.youtube.com/watch?v=mzyo8InXUUQ