ПОГЛЕД С ИСТОКА

Зашто су ојачале Социјалдемократе!

3146

За већину грађана Црне Горе, избори су више берза, трговина, прилика да се нешто ућари или аванзује, него бирање програма и личности са којима се слажу

Пише: Донко Ракочевић

 Толико се будалштина наслушасмо у ова три-четири дана, гледе резултата локалних избора, о способним и неспособним лидерима, о добрим и лошим кампањама, о модерним и застарелим програмима, о јединственим режимским партијама и разједињеној опозицији, о сигурним гласовима и апстинентима, о привилегованима и прогоњенима, о уплашенима и уцијењенима… а изборне резултате су опредијелили, у највећој мјери, голи материјални интереси гласача ДПС-а и њему блиских партија.

Најбоље то видимо на примјеру Социјалдемократа који су у неколико општина забиљежили велики раст, јер су људима обећавали све и свашта, а могу доста тога и да испуне јер се њихови људи налазе на значајним функцијама. Најбољи резултат су остварили у Плаву, гдје су за њих, како поуздано сазнајем, гласали и бројни Срби, којима је обећан посао или решавање неких других проблема.

За ДПС већ знамо како функционише, њихови активисти сваком гласачу прилазе као Центар за социјални рад својим клијентима, гледају шта могу да му ријеше ако нијесу сигурни у његов глас. Као што су у вријеме референдума нудили Машану да му скину дуг за струју, тако и данас дјелују на истом принципу, и ако сте добар преговарач можете добро да наплатите свој глас.

Чак бих се усудио да кажем да је и одличан резултат Демократа последица материјалистичког приступа грађана изборима. Питате се вјероватно – чиме су то Демократе могле да купе гласове? Обећањем које није толико нереално – да ће они за коју годину бити власт и да неће заборавити своје гласаче. Нијесу морали ни да обећавају, грађани имају такву перцепцију. Јер, како другачије објаснити чињеницу да је најмање 10.000 бивших присталица Демократског фронта у Подгорици, овај пут дало глас Демократској Црној Гори.

Ти гласачи су убијеђени, што је и прилично логично, да ДФ никад неће бити дио власти, јер то не дозвољавају западни центри моћи. Прије ће се лидери ДФ-а наћи у затвору у Спужу, него на државним функцијама. И шта онда могу добити од њих – ништа!

Када ДПС почне да пуца из неког разлога, неке велике афере или слично, значајан број ДПС-оваца ће похрлити ка Демократама, јер њих виде као будућу власт у Црној Гори.

Дакле, за већину грађана Црне Горе, избори су више берза, трговина, прилика да се нешто ућари или аванзује, него бирање програма и личности са којима се политички слажу.

Када се томе дода још бирачки списак са педесетак хиљада неругаларних имена, онда схватите да је на изборима немогуће промијенити постојећу власт. Или макар умањити број гласача ДПС-а. Јер, што ми рече један њихов активиста: „У наше опозиоционо тијело можете ући само с парама!“

Зле паре су почетак и крај сваке приче о изборима у Црној Гори! Све друго је шупље филозофирање и међусобно препуцавање и пребацивање кривице између опозиционих субјеката. Док је ДФ имао највише пара био је најјачи, сада Демократе однекуд имају више и њима се љепше пише. А ДПС ће пасти када то одлуче у Бриселу и Вашингтону!