Како пише београдски „блиц“

Бурно на трибини о ММР вакцини!

669

Трибина „Истина о ММР вакцини и вакцинацији“ у Београду више пута је прекинута јер су се из публике јавили противници обавезне вакцинације деце, пише “Блиц”. Како наводе, они су тврдили да „мале богиње нису вирус“, као и да “вакцине не проверава нико, а оне изазивају аутизам код деце“.

Снежана Терзић из Грађанске иницијативе за необавезну вакцинацију тражила је да епидемиолог Предраг Кон потпише да ће „материјално да одговара ако нешто крене по злу“.

Доктор Кон је на то рекао да ће потписати да на његову етичку и моралну одговорност родитељи вакцинишу децу, а што се материјалне тиче да није у могућности.

Потом је се за ријеч током трибине у свечаној сали Општине Стари Град јавио још један грађанин који је рекао да “мале богиње као вирус не постоје, то сте ви измислили”.

На тврдње оних који су против вакцина да се у медијима „диже фама око болести, која је блага“, имунолог Универзитетске дечје клинике у Тиршовој др Срђа Јанковић рекао да никаква фама не постоји већ обавештавање јавности о опасности“.

“Мале богиње су болест од које се умире, не знам зашто не бисте спречили смрт једног детета”, рекао је он.

Пажњу на трибини окупирала је и мајка аутистичног детета, по занимању педијатријска сестра, која дубоко верује да аутизам изазива вакцина.

За реч се из публике јавила и жена која је рекла да је мајка аутистичног детета, а која дубоко вјерује да вакцина изазива аутизам.

“Нико не проверава квалитет вакцине, немамо референтне установе за ту проверу. Ништа не ради Агенција за лекове, само потпише ако је политички добро. Ја сам давала деци вакцину, ја сам веровала у науку, у државу у све, а сада нема шансе да ме неко натера да поново вакцинишем своје дете”, рекла је она, на шта је доктор Кон одговорио: „Вакцина не може да буде регистрована, ако није проверена“.

Затим се у расправу укључио Никола Алексић, директор Еколошког покрета Новог Сада, који се позивао на податке о забрани ММР вакцина у Руској Федерацији, као и на податке о томе да „вирус малих богиња не постоји“, на пресуде суда у Италији који је пресудио да је ММР вакцина узрок аутизма у предметним случајевима… Ситуација је помало измакла контроли, али је др Кон изјавио да у ММР вакцини нема живе, на шта се Алексић позивао, објаснивши да се жива користи у вишедозним вакцинама.

На опаске родитеља да не знају шта улази у састав ММР вакцине и да у њој има живе, др Кон каже да није истина да у ММР вакцини има живе и да је жива конзерванс у вишедозним вакцинама.

Он је још једном указао на примjер Румуније гдjе је од малих богиња оболело 9.500 људи, а више од 30 је умрло.

Од почетка октобра до данас у Србији, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица регистрован је 51 случај малих богиња. Најмлађа обољела особа је стара три мјесеца, најстарија има 43 године, саопштио је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, а како наводе, већина оболелих особа 94 одсто је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса.

 

Београдска штампа, а поготову „Блиц“ већ седмицама води кампању за вакцинацију дје