поглед с Истока

Опозиција у потемкиновској представи Мила Ђукановића!

2797

Пише: Донко Ракочевић

Потемкинова села – фраза је названа по руском војсковођи и кнезу Григорију Потемкину, који је у вријеме Руско-турског рата 1787-1792. постао намјесник новоосвојених крајева који су обухватали Крим и друге територије сјеверно од Црног мора. Тада је Потемкин по пустим степама Јужне Русије наредио да се поред пута импровизују кулисе непостојећих села, са сељацима, пастирима и стадима, само да би руска царица Катарина II, пролазећи туда 1787, видјела како Русија, под његовим министровањем, цвета и напредује.

Тако је Мило Ђукановић, са својим сарадницима, припремио Црну Гору за долазак Јоханеса Хана, комесара за проширење ЕУ. Вратио је опозицију у парламент (изузев Демократа и Уре), и „открио“ нападаче на новинарку Лакић. У припреми представе учествовала је и канцеларија ЕУ у Подгорици, која је прије две седмице сугерисала лидерима Демократског фронта да би било лијепо да буду у парламенту када Хан буде у Подгорици.

Онај који су одбили да учествују – Алекса Бечић и Дритан Абазовић, нашли су се на мети мафијашко-удбашке хоботнице која данима пласира разне трачеве о њима,  а баш на дан одржавања сједнице парламента и Ханове посјете, Бечић је оптужен да је плагирао магистарски рад. Јасна порука свима онима који не слиједе диктат црногорског Потемкина.

После свега, Хан и Ђукановић су изразили обострано задовољство што се о актуелним темама расправља у парламенту, а Хан и Марковић су оцијенили да није ријеч о политичкој кризи, већ само о политичким тензијама. Посланици опозиције су ручали у скупштинском ресторану (за 2 евра), мало проћаскали и насмијешени се вратили кућама, чекајући први и плату од пар хиљада евра.

Григорије Потемкин је аматер за Мила Ђукановића!