скоро сви их носе, али мало ко зна чему служе

Бројанице – ка небу степенице!

2463

Све је више политичара, естрадних звијезда, спортиста и обичних грађана који око врата или руке – носе бројанице. Да ли њихово ношење треба да представља неку постмодерну варијанту хипи наруквица, у стилу ,,сви носе па ћу и ја“ или истинску богољубиву употребу са смиреним срцем и молитвеним тиховањем да би достигли спасење и живот вјечни?

Као одговор на питање шта су бројанице и чему заиста служе, најбоље ће послужити ријечи Светих Отаца Православне цркве. Свети Козма Етолски нас позива ријечима: ,, Нека сваки од вас набави бројаницу од 33 зрна и почне да се моли говорећи: Господе Исусе Христе, Сине и Логосе Живога Бога, Молитвама Богородице и свих Твојих Светих, помилуј ме, свог грешног и непотребног слугу“.

Временом се ова молитва скраћивала, тако да се она свела на саму суштину имена Божјег, из чије силе и проистиче молитва која гласи: ,,Господе Исусе Христе Сине Божји помилуј мене грешног“. Док се 33 зрна на бројаници тумаче као 33 године живота Исуса Христа.

Потребно је да сви хришћани творе Молитву Исусову ради покајања и призивања Господа на помоћ, с том да је творе са искреном вјером и љубављу, а самим тим и страхом Божјим.

Бројанице су заправо једно од помоћних средстава код почетника у упражњавању Молитве Исусове и користе се по благослову духовника. Али, не само код њих. Њихова важност је очигледна и приликом постригавања у монаштво, када се новопостриженом дарују бројанице, духовник који врши постриг говори: ,,Прими, Брате, мач духовни, ово је ријеч Божја, и носећи је на уснама својим, у уму и срцу, непрестано говори: Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме“.

Ову молитву, Свети су називали умјетношћу над умјетностима. Та је молитва духовни мач који Бог дарује на погубљење непријатеља наших душа. Да ли то знају они горе помињани са почетка текста? Ако знају – радујмо се, а ако не?!

Ипак, рецимо да молитву треба изговарати са изузетном пажњом, узевши при том бројаницу, која се иначе носи на лијевој руци, у десну руку између палца и кажипрста и код сваког чвора изговарати ријечи Исусове Молитве.

У складу са ријечима светог апостола Павла ,,Молите се непрестано“, увијек и на сваком мјесту, кад год имамо времена, на послу, путу, у невољи, радости, прибјегнимо њеној употреби, ако нијесмо довољно узрасли како бисмо је могли творити умно. Ако се неко налази на улици или у друштву других људи, он не треба да се моли устима него само мишљу.

Многи хришћани пред спавање осијене крстом своју постељу и легну у кревет заједно са бројаницом тихо се молећи док не заспу. Ујутро, када се пробуде, одмах се лате бројанице и тако започну дан молитвом.