ПОТЕМКИНОВА СЕЛА

Бот – политикантски скот!

3492

Пише: Даница Кораћ

Бот је скраћени назив за софтверског робота који се на Интернету понаша као човјек у циљу рекламирања или спама. Код нас се овај појам употребљава за припаднике политичких партија чија је дужност да куцају коментаре на друштвеним мрежама или порталима у циљу подршке својим лидерима, вршећи на тај начин утицај на јавно мњење.

Бот, углавном, припада најнижем слоју одређене политичке партије, а ,,ботује“ у нади да ће се попети на неки већи ниво. Ради се о врло неинтелигентним особама које осим напамет научених, дупеувлакачких коментара не умију да напишу ништа друго, смислено.

Општеприхваћени став је да ботови раде за сендвиче или ситне паре. Међутим, не, што је најжалосније, ботови раде за бодове. Ако не користе одређене ,,ботовске“ програме, онда се ради о имагинарним бодовима. Ботови су убијеђени да неко из партије прати њихове коментаре и пише им бодове. Што више бодова, то су веће шансе да увале своје дупе у државну фотељу. Врло често их задовољи и лајк неког боље позиционираног члана партије.

Ботови никад не читају вијести, коментаришу само на основу наслова, а то из два разлога: морају да буду активни на више мјеста одједном, и, већина ботова не воли да чита јер да су читали не би били ботови.

Вјеровали или не, ,,професионални ботови“ имају тачно одређен списак портала и особа које су дужни да прате по друштвеним мрежама. У највећем броју случајева имају по неколико лажних профила, а инструкције и коментаре добијају од вишерангираних партијских зналаца.

Иако су увијек активнији ботови власти, јер имају више интереса за то, не заостају ни опозициони ботови. Међутим, они су много софистициранији јер је много лакше манипулисати са становишта критичара овакве власти него бити њен полтрон.

И опозициони ботови раде по инструкцијама, а обично преписују коментаре и ставове својих лидера или интелигентних критичара власти. Углавном их препознајемо по томе што сваку критику доживљавају као ,,удбашку подвалу“, док су ботовима власти сви који имају различито мишљење – ,,непријатељи државе које би требало протјерати“.

Бот је, у ствари, слика и (не)прилика данашњих партија и свеукупног политичког живота пуног лажи, интрига, спинова и осталих подвала, у циљу остваривања ускостраначких и личних интереса. Још једна потврда да су партије, умјесто чувара јавног морала, постале главни рушиоци традиционалног система вриједности и промотери макијевалистичког политикантства – циљ оправдава средства!

Партије често користе ботове као тестере. Њихов задатак је и да ,,баце буву“ и чекају ко ће се упецати и како ће јавност реаговати. На крају, врло често, бот буде згажена бува!