ПОГЛЕД С ИСТОКА

Хоће Бојанић да нас поеунијати!

5145

Пише: Донко Ракочевић

Увијек сам био против увођења нових ријечи у речник српског језика, па сам се годинама спорио са Момиром Војводићем, који је то обожавао, али неке су једноставно неминовне. Пошто мој драги пријатељ и сарадник „Истока“ више није жив – ево да ја, нескромно, наставим његовим путем. Кандидујем за српски речник следећу ријеч: еунијата, односно еунијаћење

Знамо сви шта је унијаћење, а вјерујем да сте сви одмах схватили и шта значи еунијаћење, само вам се казало, што би рекле Лале. Еунијата је једноставно присталица Европске уније. Садржајно је много шири појам, али није карактерно много различит, од унијате га разликује само једно слово, а везује исти систем вриједности, да не кажем стандарда.

Многе од тих вриједности, да не кажем стандарда, Европа нам намеће последњих година, а неке као да фол неће, а то су екуменизам и НАТО. Све је то дио једног нераздвојног и компатабилног пакета, што смо на примјеру Црне Горе и НАТО већ видјели прошлог љета.

Вучић се прије неки дан, на годишњицу НАТО бомбардовања, заклео да ће Србија остати неутрална, а знамо добро какве су његове заклетве. Зар се није, прије три мјесеца,  заклео да ће Србија у року од неколико дана открити ко је убио Оливера Ивановића? Да не идем даље… Све у свему, Србију у ЕУ неће примити, док не уђе у НАТО.

Него да се вратим Црној Гори. Не прође ни два дана од како се подсјетисмо НАТО злочина из 1999. године, а Младен Бојанић, наша највећа узданица да се ослободимо НАТО слуге Мила Ђукановића, изјави да је црногорско чланство у НАТО непобитна чињеница с којом се морамо помирити. Па, има ли толико блесавог грађанина Црне Горе који ће помислити да слободу и демократску власт можемо имати унутар НАТО пакта?

Дакле, ко иоле познаје логику и таутологију, јасно му је: ко је за НАТО, не може бити за слободу нити за демократију (владавину по вољи већине). У то смо се најбоље увјерили на питању црногорског признања Косова. И сам премијер Марковић је признао да је та одлука донијета супротно вољи већине грађана Црне Горе. То је, чоче, хтио да се похвали Тачију и његовој терористичкој дружини, колико их он и Мило воле, да чак вољу свог народа стављају у други план. Надам се да ће слично изјавити када оде у Брисел, у централу НАТО пакта.

А Бојанић данас на конференцији за штампу изјави да се нада да ће, у току свог предсједничког мандата, увести Црну Гору у Европску унију. И Милу је то главни циљ, тако је макар изјавио. Дакле, ко год од њих двојице побиједио, чека нас ЕУ и цементирање чланства у НАТО. И латиница, и латинчење, да не кажем унијаћење… већ еунијаћење, то је, како већ рекох на почетку, много шири појам, иако се разликује само у једном слову.