ПРАВОСЛАВНА РИЗНИЦА

РЕМЕК-ДЈЕЛО: Света сељанка на Косову!

2063

Пише: Донко Ракочевић

На великој изложби „Византија: Вјера и снага 1204-1557“ одржаној у Метрополитен музеју у Њујорку 2004 године, као један од 335 највиших естетских достигнућа византијске умјетничке сфере била је изожена и ова „Богородица са малим Христом у наручју“.

Ово ремек-дјело данас се налази у припрати цркве Богородичног покрова у селу Бољетину десетак километара од Звечана, у подножју брда Соколица, па се назива и Богородица соколичка. Међутим, у науци је прихваћено мишљење да ова скулптура потиче из Храма Светог Стефана у Бањској, коју је подигао краљ Милутин кога сјутра славимо.

Скулптуру је у Соколичкој цркви открио пјесник Растко Петровић 1920. године. Растко је тада сачинио запис под насловом „Света сељанка на Косову“ у коме поред осталог стоји: „Сродна сличним киповима који бејаху тесани од камена у Падови, у 13. стољећу, превазилазаше својом умјетношћу и њих и византијске скулптуре које су дотад виђене… Откривајући тако први пут ово ремек-дјело, бејах узбуђенији, грозничавији но икад у свом животу.“

Манастир Соколицу је, највероватније, почетком 14. века подигао челник Муса, господар Звечана и зет кнеза Лазара. Соколицу годишње посјети око 10.000 људи, међу којима су и Албанци. „Никада се нисмо плашиле. Поштујемо све људе, комшије, нису нам они учинили зло, само једна породица, тако да имамо добре комшинске односе, што не могу да кажем да имају и други наши манастири“, наводи мати Макарија, игуманија манастира Соколице.

Манастир је подигнут у брду у чијим су шумама, вјековима, соколови свијали своја гнезда. Отуда му и име – Соколово брдо, а манастиру Соколица. У средњем вијеку, лов је без соколова био незамислив, а предање каже да је сваки домаћин овде, свом властелину, морао да подгаји онолико соколова, колико је имао синова.

„Који одговор ћемо ми да дамо оним младим херојима, који су на Кошарама оставили своју младост. А шта ћемо тек да одговоримо светом кнезу Лазару? Углавном, питамо се, о нашој будућности. Али, нико нам га не може узети из наших душа, из наших срдаца. Уосталом, цео српски народ мора да зна, да је пореклом са Косова“, наводи игуманија манастира Соколице.

 

 

 

нтација. Овако идемо у непознато.