ТВ НАЈАВЕ: Сјутра у 16.55 на РТС-у

БИСЕРИ И ПОВЕЉЕ – Немањићи

995

Редакција за културу и уметност РТС-а, припремила је серијал минијатура под именом БИСЕРИ И ПОВЕЉЕ – Немањићи. Серијал садржи десет минијатура посвећених различитим причама о српском средњем веку, о којима ће говорити историчари, историчари уметности и археолози.

Гледаоци ће имати прилику да чују причу о једином сачуваном личном предмету Светог Саве, његовом штапу, затим причу о оружју и опреми средновековних јунака, о портретима владара на фрескама, дипломатији коју су водили Немањићи, крунисању Стефана Немањића, средњовековној музици и инструментима, костимима и моди, стварању култа и светородне династије, реликвијама које је Сава донео у Србију, о престоници и дворовима Немањића у Старом Расу.

У серијалу учествују: др Марко Поповић, др Смиља Марјановић Душанић, др Радивој Радић, др Бојан Поповић, др Ивана Перковић, др Андреј Вујновић, др Даница Поповић и др Драган Војводић.

  1. епизода: РЕЛИКВИЈАМА ДО ХАРИЗМЕ

Архиепископ  Сава је са својих путовања по Светој земљи, у манастир Жичу донео највредније хришћанске реликвије.  Колики је био значај Жиче и њене оснивачке повеље, зашто је Србији била потребна та сакрална аура, које светиње је Сава донео у отаџбину  и зашто  је мошти свога брата Стефана Првовенчаног пренео из Студенице у Жичу, само са нека питања на које ће одговоре дати др Даница Поповић из Балканолошког института.

Сјутра у 16.55 на РТС 1.