здравље из природе

Биљка која лијечи бронхитис!

725

Иако нису сродне биљке, анис и звјездасти анис имају слична својства. За то је заслужан хемијски елемент анетол, који се појављује у обје биљке те им даје карактеристичну арому и љековитост. Анис се већ вјековима употребљава за олакшавање пробаве, надутости, подригивања и гасова

Због способности олакшавања грчева сматра се да може олакшати и менструалне болове. Такође повећава излучивање сокова у цријевима па тиме подстиче рад пробавног система. Поспјешује искашљавање те је врло погодан за лијечење бронхитиса, а травари га користе и против астме.

Сјеменке аниса у народној медицини вјековима се користе за олакшавање порођаја, подстицање стварања мајчиног млијека као и за регулисање менструације. Мљевене анисове сјеменке мијешале су се с ренданом шаргарепом кад би се код дјеце појавиле глисте.

Сјеменке аниса треба здробити непосредно прије употребе како би се ослободили храњиви састојци. Такође је на гласу као афродизијак који дјелује и на мушкарце и на жене. Од аниса се производе алкохолна пића као што су грчки узо и француски пернод.

Такође се често употребљава за зачињавање хљеба, колача и посластица. Етерично уље аниса има антибактеријска, антигљивична и инсектицидна својства.

У спољној употреби неразређено уље употребљава се против ваши, као маст за лијечење свраба.

Јапански и индијски научници открили су да звјездасти анис дјелотворно дјелује против различитих врста бактерија и гљивица, па може бити благотворан у борби против инфекција.

За припрему чаја кашичицу здробљених сјеменки аниса ставите у шољу кипуће воде (за дјецу само пола кашичице аниса). Покријте и оставите да одстоји десет минута па проциједите. Уколико га пијете као лијек за болести дисајних органа, засладите га медом, иначе не. Анис се може кувати и у млијеку. Чај се пије од два до три пута на дан, након јела, пише портал „24 сата“.