животна правила

БЕНЏАМИН ФРЕНКЛИН: Опонашајте Исуса и Сократа!

1165

Пише: Стефан Ивановић

Бенџамин Френклин (1706-1790), поред тога што је био један од твораца чувене Декларације о независности, био је и научник, проналазач, успјешни политичар, проналазач громобрана, открио је ток и карактеристике Голфске струје, први увео улично осветљење у Америци, реорганизовао амерички поштански систем, открио франклинову пећ, бифоналне наочаре, прву машину за умножавање, основао прву јавну библиотеку у Америци, филозофско друштво Пенсилванија, и Академију која је временом прерасла у Универзитет Пенсилванија.

Све оно што је постигао и направио заиста је импозантно и вриједно сваке пажње и похвале, а још већа чињеница je, која иде у прилог томе, да се ради о човјеку који је имао само двије године формалног образовања.

У својој Аутобиографији написао је да себе сматра човјеком просјечних способности, али да је цијелог живота трагао за неким посебним системом и правилима понашања која би му помогла да максимално искористи све своје могућности и потенцијале.

Када је дошао до тих правила записао их је на папир. Укупно тринаест правила, уз искрено изражену жељу да ће се и његови потомци држати њих, да би имали успјешан и квалитетан живот.

Правила Бенџамина Френклина:

Умјереност – Не једи до тупости, не пиј до узбуђења.
Тишина – Говори само оно што може користити другима или теби; избјегавај бесмислене разговоре.
Ред – Нека све твоје ствари имају своје мјесто; нека сваки дио неког твог посла има своје вријеме.
Одлучност – Одлучи да урадиш оно што треба, уради без изузетка оно што одлучиш.
Штедљивост – Не чини трошак осим да урадиш добро другима или себи, то јест не траћи ништа.
Марљивост – Не губи вријеме; ради увијек нешто корисно; прекини све непотребне акције.
Искреност – Не користи никакву штетну превару, размишљај невино и праведно, а ако говориш, говори у складу са тим.
Правда – Немој нашкодити никоме радећи лоше ствари, нити избјегавајући оне добре које су твоја дужност.
Умјереност – Избјегавај крајности, суздржи се од наношења бола онолико колико мислиш да други заслужују.
Уредност – Не толериши нечистоћу тијела, одјеће и пребивалишта.
Смиреност – Нека те не узнемире ситнице, нити незгоде које су честе или неизбјежне.
Чедност – Не будите интимни осим због здравља или потомства, никада до отупјелости, слабости или нарушавања сопственог или нечијег другог мира и репутације.
Скромност – Опонашајте Исуса и Сократа.

Сваком правилу потребно је посветити недељу дана, што је укупно тринаест недеља, а онда све поновити опет.

Након 26 недеља, прелази се на поштовање свих правила, што наравно није нимало једноставно и лако, али вриједи покушати.

Наравно да нам то неће помоћи да постанемо нови Бенџамин Френклин, јер свако има неку своју судбину и пут кроз живот, али ће нам сигурно бити од велике користи да свој властити живот поправимо и учинимо бољим.

Ако већ не можемо слиједити његових 13 правила, или сматрамо да неко правило треба избрисати и замијенити неким другим, онда можемо и то покушати да урадимо. Изаберимо и напишимо оно што нам одговара, а онда почнимо.

Оно што је најзанимљивије је да ћемо након одрађених првих 13 недеља почети да се осјећамо много боље, расположеније, животна енергија и самопоуздање биће нам на знатно већем нивоу.

Резултати које добијемо и промјене које услиједе могу бити доста занимљиве ако се потрудимо на прави начин, јер нема ничег бољег, од искрене одлуке да на боље промијенимо властите животе и учинимо их кориснијим и себи и другима.

Извор: stefanivanovic1989.wordpress.com