бисери мудрости

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: Са Светим Савом ратују они који би хтели да нису оно што јесу!

2198
BEOGRAD 11.02.2013 Matija Beckovic, pisac, pesnik clan, SANU. foto Dalibor Danilovic

Свети Сава је извадио прву личну карту српског народа – и од њега знамо ко смо, како се зовемо и коме припадамо. И зато са Светим Савом ратују сви који би хтели да нису оно што јесу

Прича о Светом Сави је најдужа прича коју прича Српски народ, а та прича не стари нити се умара и све што причамо само су њена поглавља.

И како бисмо причу која се прича две хиљаде година испричали друкчије ако је не сведемо на једно име и на једну реч. То је име Исуса Христа и та реч је постала телом и населила се међу нама.

Свети Сава је извадио прву личну карту српског народа – и од њега знамо ко смо, како се зовемо и коме припадамо. И зато са Светим Савом ратују сви који би хтели да нису оно што јесу.

Свети Сава се није залагао за међе, него за духовне видике и отворене границе ума. Иако је живео у дванаестом, највише је пострадао у двадесетом а понајвише у овом полувеку. Иако није знао за међе и међусобице, стране и странке, у њих је накнадно уписиван, увек у оне које су страдали Христа ради.

Српска Црква, жива душа Срба, од које је српски народ чуо и своје име, одржала га је и у ропству и у време када није имао државе. Свети Сава је утврдио и учинио нераздвојним њене духовне темеље – тако је кроз векове, па и данас, једина тврђава и једини кров који има Српски народ.

Путеводитељ, бриговођа и савесник Српског народа, Свети Сава подигао је многе храмове, а још више је оних који су посвећени и они су данас доспели на свих пет континената. Али, највећи храм који је Свети Сава подигао је сам његов народ. Тај храм озидан је од живог камења његове духовне деце и небо је његов кров и купола.

Свака нација је део Божје примисли и истог наума, слово у светој историји спасења. И зато је светосавље – посрбљено Православље, а Свети Сава једно од имена Исуса Христа.